Президентът на "Ювентус" и председател на Асоциацията на европейските клубове (ECA) Андреа Аниели обяви, че организацията работи по плана за промяна на европейските клубни турнири след 2024 г. На 25 и 26 март в Амстердам се проведе годишната среща на Асоциацията на европейските клубове.

Основната промяна, която ECA иска, е свързана с Шампионската лига. По думите на Аниели организацията работи в сътрудничество с УЕФА за създаване на Супер Шампионска лига.

"Ние сме опора на световния футбол и трябва да се стремим към промяната. Подготвяме нова Супер Шампионска лига в сътрудничество с УЕФА. Ние (ECA) сме против новия формат на световното клубно първенство от 24 отбора, който ФИФА иска да наложи", каза Аниели.

Президентът на "Ювентус" обясни, че желанието на клубовете е да има и по-малко прекъсвания за националните отбори и квалификационни мачове.

В края на 2018 г. германското списание "Шпигел" разкри документи от Football Leaks, според които най-големите клубове са били готови с план да се отделят и да създадат своя Европейска суперлига през 2021 г. В основата е залегнал стремежът към генериране на по-големи приходи.

Дневник