Шесткратният шампион от турнира от сериите "Мастърс" в Маями Новак Джокович напусна надпреварата на осминафинал след загуба в три сета от испанеца Роберто Баутиста Агут 6:1, 5:7, 3:6. Световният №1 и 25-ият в ранглистата престояха на корта 2:32 часа и изиграха много драматичен сблъсък.

Победата е трета за Баутиста Агут срещу Джокович от общо десет мача. Във втора поредна среща испанецът печели, след като го стори и в началото на годината в Доха.

Джокович има шест титли в Маями и се бореше за рекордна седма, която да му позволи да изпревари Андре Агаси. Това е второ поредно ранно отпадане за сърбина в мастърсите в САЩ, след като той загуби в третия кръг на Индиън Уелс от германеца Филип Колшрайбер. Преди година Джокович отпадна в двата американски турнира още във втори кръг.

Сърбинът е рекордьор с общо четири дубъла от т.нар. Слънчев тур (двата поредни мастърса Индиън Уелс и Маями), като ги спечели пред 2011, 2014, 2015 и 2016 г. В последните две години обаче дори не може да стигне до четвъртфинал.

"Не ми се случва за първи път, но определно трябва да помисля какво да променя в моята подготовка за Индиън Уелс и Маями, защото нещата не се получават. Роберто е солиден играч, така че поздравления за него, той прояви характер", каза Джокович след срещата.

Сърбинът допусна четири двойни грешки в двубоя и сервираше едва 57%. Той получи 13 точки за пробив, но реализира само четири от тях. В ключовите моменти световният №1 изненадващо се огъна.


Баутиста Агут направи впечатляващ обрат, след като загуби първия сет за 33 минути, а във втория имаше огромни проблеми. Частта започна с размяна на пробиви, но след това във всяко подаване на Баутстита Агут Джокович имаше точка за пробив. Шансът на сърбина беше в 11-ия гейм, когато получи нов шанс за пробив и възможност да поведе с 6:5, след коет да сервира за мача. Вместо това испанецът се събра взе подаването си и след това проби лидера в световната ранглиста, за да вземе сета със 7:5.

Драмата продължи и в решителния трети сет, когато пробивите отново валяха. Баутиста Агут проби два пъти, а Джокович веднъж и така поведе с 4:2. Испанецът задържа предимството си и затвори срещата.

В следващия кръг испанецът ще срещне шампиона от 2018 г. Джон Иснър.

Дневник