Физическите упражнения могат да намалят болките при менструалния цикъл, показва проучване, цитирано от Си Ен Ен. В изследването са участвали 14 000 жени, като 78% от тях твърдят, че активният начин на живот е подобрил състоянието им по време на периода.

В заключенията на проучването се посочва, че жените, които правят аеоробни упражнения като ходене, бягане, плуване или колоездене и се хранят често с плодове и зеленчуци, e по-малко вероятно да пропуснат работа заради симптомите на менструалния цикъл.

Изследването е направено от доктор Джорджи Бруинвелс, който е създател на FitrWoman. Приложението следи менструалния цикъл и предлага персонализирани тренировъчни и хранителни програми, съобразени с променящите се хормонални нива през периода.

"Искахме да отворим важната тема за упражненията, менструалния цикъл и други фактори, свързани с начина на живот, които ще дадат възможност на всички жени да работят заедно с тялото си, а не срещу него. Искаме жените да се чувстват комфортно в обсъждането на нещо, което е нормално и естествено", казва Бруинвелс, цитиран от сайта.

Проучването му е направено на базата на данни от потребители на Strava. Приложението е социална фитнес мрежа, която се използва предимно за записване на постижения при тичане и колоездене.

Дневник