Ученици и деца от Велики Преслав, Смядово, Върбица, Нови пазар ще отбележат Седмицата на гората с различни прояви, организирани от четирите държавни горски стопанства, съобщиха от Североизточно държавно предприятие /СИДП/.

Залесяване на дръвчета, почистване на горски територии и паркове, походи, игри, изложби на рисунки на горска тематика, представяне на професията лесовъд, как да пазим гората от огън, кампания за предаване на хартия за рециклиране са само част от разнообразните прояви, които ще се проведат от 1 до 9 април. В тях горските служители ще включат и туристи.

По време на Седмицата на гората горските стопанства ще отворят вратите си за малки и големи.

Залесяването е една от дейностите, която ще обхване горските стопанства. 10 декара с цер в землището на село Ловец ще залесят горските служители на Велики Преслав, като в акцията ще участват и туристите от ТД „Патлейна“. Залесяването в старата столица ще продължи и на 9 април, като деца и горски са решили да направят парковете в СУ „Черноризец Храбър“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ още по-зелени, деца от детската градина в с. Янково също ще залесяват заедно със служители, както и с ученици в землището на с. Янково. 
И в Нови пазар горски от местното стопанство ще учат малчуганите от детска градина №1 и заедно ще засадят дръвчета в парка на детското заведение. През цялата седмица пък в горското във Върбица ще има залесяване, за да могат повече деца да засадят своето първо дръвче.

Наред със залесяването ще бъдат почиствани и територии. Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав и служители на горското ще почистят  участъка до военното поделение край Кочово,  горски територии ще почистват и в Смядово.

На 1 април експерти от стопанството във Велики Преслав ще запознаят ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство с професията на лесовъда, а по същото време на децата от ДГ „Маргаритка“ в Смядово служители на стопанството ще им покажат как се гаси огън в гората. Занятия по Горска педагогика пък ще има по това време с деца от Нови пазар.

През седмицата в ДГС-Смядово ще стартира традиционната кампания за предаване на хартия за рециклиране. За всеки 10 килограма стара хартия стопанството ще дарява по едно дръвче за залесяване.

Седмицата на гората ще бъде отбелязана с походи и състезания за ученици и интерактивни игри за малките от детските градини, както и изложби на рисунки. За всички участници ще има награди и много изненади, обещават  директорите на стопанствата във Велики Преслав и Върбица инж. Янко Йорданов и инж. Хълми Амза , както и колегите им от горските стопанства.

ШУМ.БГ