Административен съд – Шумен образува и насрочи административни дела, инициирани по протести на Окръжна прокуратура – Шумен срещу разпоредби от общински наредби за управление на отпадъците в общините Върбица, Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново, съобщиха днес от ШАС.

"В депозираните протести се излагат съображения за незаконосъобразност на текстовете от общинските наредби, регламентиращи, че дейностите по събиране и транспортиране на масово разпространени отпадъци следва да се извършват само от лица, притежаващи съответното разрешително /лицензия/ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/. Тази регулация се възприема за противоречаща на въведения със закона регистрационен /чл. 35, ал. 2, ал. 3 ал. 5/, а не лицензионен режим за осъществяването на дейностите по събиране и/или транспортиране на отпадъци", уточняват от ШАС.

В протестите са обективирани и твърдения за нищожност на текстовете от наредбите, обособени в раздели „Административно-наказателни разпоредби“, поради противоречието им със Закона за управление на отпадъците /чл. 22 от закона/. Въвеждането им в подзаконовите нормативни актове се възприема за противоречащо на ЗУО, доколкото общинските съвети не са били овластени да приемат разпоредби от този вид.

Четирите административни дела са насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания на 22 април от 09.30 часа и на 7 май от 09.00 часа.

ШУМ.БГ