Цензурата в Китай е премахнала поне 10 сцени от биографичната драма "Бохемска рапсодия", посветена на певеца Фреди Меркюри. Това доведе до твърдения на някои зрители в страната, че този път властите са прекалили, пише "Ройтерс".

До момента филмът е спечелил над 50 млн. юана (8 млн. долара) на китайски боксофис според Alibaba Pictures, цитирани от "Ройтерс". Но в същото време лентата е съкратена поне с три минути, в които влизат сцени като целувката на Фреди Меркюри с негов гост от мъжки пол и част от танците му по време на изпълнение.

"Ефектът от това е усещането, че целият филм е бил съкратен, макар да става дума едва за три минути от него", изказва се един от коментиралите случая в подобната на "Туитър" китайска социална мрежа Weibo.

"Филмът не се опитва да подчертае нищо, но когато ние умишлено заличаваме части от него, това прави хората по-чувствителни към тези промени", отбелязва друг коментатор в социалната мрежа.

Засега китайските власти не са отговорили на поискания от "Ройтерс" коментар за цензурата.

"Бохемска рапсодия" започва от първите стъпки на "Куийн" през 70-те години и свършва с тяхното 21-минутно изпълнение на Live Aid - мащабен благотворителен концерт за набиране на средства за борба с глада в Етиопия. По думите на много журналисти "Куийн" "открадват шоуто", засенчвайки музиканти като Дейвид Боуи, U2, The Who на сцената на стадион "Уембли".

Хомосексуалността не е нелегална в Китай и в някои градове в страната гей сцената процъфтява, но според активисти консервативните порядки понякога карат властите да затягат режима. През 2012 г. Китай обяви, че ще предприеме мерки срещу съдържание, което уронва "ключовите ценности на социализма" - във видеоигрите, в музиката, в телевизията.

Според "Ройтерс" китайските власти могат да бъдат непредвидими в отношението си към насилието, порнографията и политически чувствителните теми. Например гей сцените от филма "Зелената книга", който взе "Оскар" за най-добър филм, бяха оставени непокътнати.

Но Ши Йеджонг - кинокритик, базиран в Пекин, приема за необичайно, че "Бохемска рапсодия" изобщо е допуснат до китайските кина в сегашната обстановка в страната. "Цензурата върху филмите и телевизията става все по-голяма", твърди той.

Дневник