Увеличава се броят на делата, които разглежда Административен съд (АС)Шумен, свързани с откази по Закона за достъп до информацията, както и тези по Закона за управление на еврофондове.

През 2018 магистратите са разгледали 11 дела за достъп до информация, докато през 2017 г. те са били 6. Делата, свързани с управление на евросредства, през миналата година са били 19, а през 2017 г. - 11.

Това сочат данните от годишния доклад за работата на Административен съд – Шумен, който днес бе представен пред медии от председателя на съда Росица Цветкова.

„Считам, че през миналата година АС – Шумен се справи добре с поставените му задачи. Правораздаването е прозрачно, бързо и качествено. Съдът е разпознаваем“, каза съдия Цветкова.

За работата на АС говори и фактът, че магистратите в Шумен до края на 2018 г. са приключили 703 от постъпилите 820 дела, което е 86% успеваемост. 91% от тези дела са приключени в тримесечен срок. От Върховния административен съд в Шумен са върнати 112 дела, а в сила са оставени 91 броя актове или от върнатите актове 82 % са оставени в сила и 18 % са отменени. Обжалвани са 47% от решенията на съда.

„Процентът на обжалваните решения, постановени от Административен съд – Шумен ще се покачва. До голяма степен тази тенденция е свързана с делата, които касаят данъчноосигурителния кодекс. Става въпрос за данъчни задължения на физически или юридически лица и при тези дела има висок материален интерес. В много от случаите страната, която е недоволна от присъдата, внася жалба пред по-горна инстанция. 24 са тези дела, образувани само за периода октомври – декември миналата година, като най-малкото задължение е в размер на 50 хил. лв.“, обясни Росица Цветкова.

Тя допълни, че през миналата година броят на делата, свързани с оспорването от страна на прокуратурата на общински наредби, се запазва като през 2017 г. За миналата година са разгледани 46 дела по жалби срещу наредби на общините, като само 3 от тях са били по наредби на община Шумен. 

Пълният отчет за работата си през миналата година магистратите от Административен съд – Шумен ще представят утре. Гости на заседанието ще бъдат председателите на 4-то и на 7-мо отделение във ВАС – Татяна Хинова и Ваня Анчева, председателите на съдилищата в Шуменско.

ШУМ.БГ