Германският футболен шампион "Байерн" (Мюнхен) обяви привличането на французина Лукас Ернандес от "Атлетико" (Мадрид). Баварците ще платят 80 милиона евро за 23-годишния футболист, който подписва договор за пет години до лятото на 2024 г.

Договорът на Ернандес с "Байерн" влиза в сила от 1 юли 2019 г.

"Много съм доволен, че в лицето на Лукас ние привличаме един от най-добрите защитници в света. Той е световен шампион и вече има достатъчно опит независимо от възрастта си. Той може да бъде използван като централен защитник и отляво на отбраната. Хубавото е, че се запазва традицията "Байерн" да има много силни френски играчи", каза спортният директор на клуба Хасан Салихамиджич.

Това е втори трансфер на световен шампион, след като с договор от лятото пристига и Бенжамен Павар от "Щутгарт".

С платените 80 милиона евро Ернандес става вторият най-скъп защитник в световния футбол след Върджил ван Дайк. През миналата година "Ливърпул" плати за холандеца 75 милиона паунда (88 милиона евро).

От "Байерн" уточниха, че когато Ернандес е минавал медицински прегледи, е установено, че има увреждане на вътрешна връзка на дясното коляно. Тя налага хирургическа интервенция.

"Има лек проблем, но не мисля, че това ще му попречи да започне нормално подготовка за сезон 2019-2020", каза шефът на лекарския щаб на "Байерн" професор Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт.

Трансферът на Ернандес е рекорден в историята на баварците. Досега най-високата платена сума беше близо два пъти по-малка от тази за бранителя. Рекордът държеше друг французин - Корентен Толисо, купен за 41.5 милиона евро от "Лион" през сезон 2017-18. За 40 милиона евро пристигна Хави Мартинес през 2012 г. от "Атлетик" (Билбао).

"Това е много важен ден в моята кариера, след като се присъединявам към един от най-великите клубове в света. Благодаря на всички в "Атлетико", които бяха моето семейство в последните години, щастлив съм, че правя следващата стъпка в моята кариера", коментира Ернандес.

Французинът е роден през 1996 г. в Марсилия, но от 4-годишен живее в Испания. Поради това той изговаря името си Лукас, а не Люка (френски) и говори испански език. От 2007 г. Ернандес беше част от "Атлетико".

Дневник