Окончателен анализ на Министерството на здравеопазването показа, че минераланата вода в село Мараш може да се ползва за балнеолечение, но не е за пиене. Анализът е пристигнал преди ден в общината, а днес резултатите от него бяха оповестени пред общинските съветници от кмета Любомир Христов.

„Водата е непригодна за битови цели, но е пригодна за лечение и профилактика и отговаря на изискванията за курортни и балнеолечебни цели“, каза Христов.

Той уточни още, че с този анализ общината получава и разрешение да използва водата. За разработване на сондажа ще търсим частни инвеститори.

„Към момента имаме една затапена вода, която трябва да се изкара. Докато чакахме анализа сме проучвали как може да се захрани района с електроенергия, как да се изгради станция за пречистване на води, правили сме и много други предварителни проучвания, свързани със строежа на балнеолечебен курорт. Ще търсим варианти за употреба на водата. Ще търсим инвеститори и варианти по какъв начин може да се развие сондажът. Дали ще се отдаде на концесия, дали да има публично-частно партньорство. Очакваме и предложения от общинските съветници. Досега чакахме анализа, който да покаже за какво може да се използва водата и отсега нататък ще търсим инвеститори. Общината няма ресурс да  разработи сондажа. Търсим частната инициатива“, каза още Любомир Христов.

Той уточни, че общината притежава близо 18 дка, в които се намира и самият сондаж, но всички останали терени са частни.

Заместник-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова обясни, че според анализа водата в Мараш може да лекува ортопедични, гинекологични, кожни, чревни и др. видове болести. Пробите са показали, че водата е хипертермална, силно минерализирана, хлорна, натриево-калциева, флуорна, има и малко съдържание на бром и йод. Утвърденият лимит за ползване сега е 7,2 л/сек, а температурата е 67 градуса.

ШУМ.БГ