"Манчестър юнайтед" обяви, че е постигнал договорка с Оле Гунар Сослкяр да остане за постоянно начело на тима. Норвежецът, който пое "червените дяволи" като временен мениджър през декември, подписва за три години.

"От първия ден, в който съм "Юнайтед", усещам това място като мой дом. Беше чест за мен да съм играч на този клуб, след това да започна треньорската си кариера тук, а сега да съм мениджър на първия отбор. Последните няколко месеца бяха фантастични, но все още не сме направили нищо. За мен е мечта да остана за дълъг период в клуба", каза Солскяр.

Клубът ангажира Солскяр до края на сезона през декември, когато Жозе Моуриньо беше уволнен. Той започна прекрасно с осем поредни победи, което не е правил никой друг мениджър на тима. Освен това Сослкяр взе девет поредни гостувания във всички турнири, което също беше рекорд за мениджър в английския футбол.

От клуба не съобщават каква е неустойката, която е платена на настоящия клуб на норвежеца "Молде".

Откакто е начело на "Юнайтед", той има само три поражения в 19 мача. "Червените дяволи" загубиха с 0:2 от ПСЖ, но след това отстраниха французите с успех в Париж. По този начин "Юнайтед" стана първият тим в Шампионската лига, продължи след домакинска загуба с два или повече гола в първия мач.

Във Висшата лига единствено "Арсенал" дотук победи "червените дяволи", като това стана на 10 март. Тимът отпадна и от ФА къп след поражение с 1:2 от "Уулвърхемптън" в шестия кръг.

В 19 срещи Солскяр има 14 победи, две равенства и три загуби. Головата разлика на "Юнайтед" в този период е 40:17. Откакто норвежецът е начело на тима във Висшата лига, "Юнайтед" е спечелил 32 точки, като в този период няма тим с по-добър актив. "Ливърпул" има 31 точки, но от 14 мача (с един повече от "червените дяволи").

Като футболист норвежецът записа 366 мача и 126 гола за "Юнайтед" в периода 1996 - 2007 г.

"Откакто дойде като временен треньор през декември, Оле стабилизира тима, а резултатите му говорят сами за себе си. Но не става въпрос само за резултати, а най-вече за опит на играч и треньор, който зарази с желание нашите млади играчи. Той им помогна да разберат културата на нашия клуб. Това показва, че той е правилната фигура, която да застане начело на "Юнайтед" и да помогне на тима да върви напред", каза изпълнителният вицепрезидент Ед Уудуърд.

"Искам да благодаря на Оле и на всички от треньорския щаб, които направиха всичко по силите си да постигнем успехи. Феновете са зад нас и това е само базата, върху която да градим за бъдещето."

Дневник