Обмяна на добри практики в областта на предучилищното образование и в работата с деца от уязвимите групи се проведе днес в ДГ “Пролетна дъга” в Шумен, съобщиха от пресслужбата на общината.

В заключителния модул от поредицата обучения и квалификации педагозите представиха пред колегите си от различни детски градини в община Шумен иновативни методи и техники за работа с деца, които не владеят добре български език. Целта на откритите занимания е успешните методически подходи за педагогическа работа с ромските деца да бъдат мултиплицирани и прилагани и в други детски заведения на територията на общината, които също работят с деца от уязвими групи.

Ръководителите на групите по дейност “Летни училища” във филиалите и в централната сграда изнесоха открити занятия, свързани с придобиване на математически и езикови знания и умения от деца, които нямат достатъчна предварителна подготовка за детската градина. Пред 25 учители и директори на детски градини от Шумен старши учителят Даниела Борисова поведе децата във “вълшебния свят на игрите“. С помощта на разнообразни дидактически пособия и материали Монтесори, закупени по проект на Община Шумен към швейцарската програма ЗОВ, те изпълняваха задачи, които развиват техния интелект, обогатяват речниковия им запас, изграждат умения за самостоятелност и дисциплина. Занятието “Играй и ме намери” се проведе във филиалите на детската градина. Старши учителят Радка Колева превърна трудната математика в игра, с която децата бързо и лесно усвояват  различни математически знания и развиват своята любознателност и креативност.

Гостите разгледаха обновената образователна среда в новия комплекс и във филиалите. Те се запознаха с разнообразието от нови пособия и дидактически материали, с иновативните методи на работа, успешно прилагани от педагогическия екип на ДГ “Пролетна дъга”. Всичко това спомага за постигане на целите, поставени от проекта за приобщаване на децата от уязвимите групи в образователната система, за подобряване на техните езикови компетенции, развиване на творческите им възможности и повишаване на мотивацията да посещават детската градина.

Детска градина “Пролетна дъга” е партньор на Община Шумен по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, който се реализира по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, добавиха от пресслужбата на общината.

ШУМ.БГ