Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поднови обвиненията си срещу банки, които според него участват в игра срещу лирата преди местните избори в неделя, предаде "Ройтерс".

Според него случващото се е част от игра на "САЩ и западните държави", опитващи се да въвлекат страната му във "валутна атака". Анадолската агенция го цитира с думите, че колебанията във валутния курс са западен опит Турция да бъде "приклещена в ъгъла".

Тази седмица Турция изненада валутните пазари с решението да се повишат лихвите за закупуване на национална валута от чуждестранни играчи. Целта е да бъде възстановено доверието към лирата, обезценила се вчера с 2%. Това стана, след като лихвите по използването ѝ за бързи търговски сделки в Лондон скочиха до 1300% на годишна основа. Според източник на "Ройтерс", представляващ властите, банките едва днес започват да доставят лира за бързи сделки на пазара в Лондон.

Пред млади гласоподаватели в Анкара - град, в който Ердоган активно участва в кампанията за избиране на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) - той каза, че е нужно "спекулантите на пазара да бъдат дисциплинирани".

Ердоган не назова банките, които смята, че са част от "играта". Големият проблем на Турция, смята още той, са лихвените проценти, които трябва да бъдат свалени, за да спре инфлацията.

Една трета от резервите на банките

Редица международни икономисти поставят под въпрос тезата му, че ниските лихви овладяват инфлацията, а не обратното. Именно повишаването ѝ стабилизира курса на лирата миналата година, след като тя загуби почти 40% от стойността си за няколко месеца, а след намесата на централната банка си върна част от нея.

Междувременно "Файненшъл таймс" написа, че от началото на деня лирата е загубила още 5 на сто от стойността си днес, след като централната банка публикува статистика за резервите си в чужда валута. За първите три седмици на месеца резервите са спаднали с около 10 млрд. долара. Всекидневникът цитира изчисления на базата на данни за резервите ѝ, с които разполага и според които това е свиване с около една трета от стойността - до 24.7 млрд. долара.

За изданието анализатор, базиран в Лондон и отказал да бъде назован поименно, казва, че е бил уведомен от турските банки за заповед "да не се заема нито една лира" на чужди банки. Това се случва на фона на твърдения, че продажбата на лири изобщо е била ограничавана или спирана за чужди банки - нещо, което браншови представители в Турция отричат.

Дневник