Националната баскетболна асоциация (НБА) ще проведе за пръв път мач от редовния си сезон в Париж. Столицата на Франция ще приеме двубоя между "Шарлот хорнетс" и "Милуоки бъкс", който ще се състои на 24 януари 2020 г. в AccorHotels Arena (зала "Берси").

Досега Париж беше приемал десет срещи от предсезонната подготовка.

"Мачът в Париж ще покаже продължаващия глобален растеж на баскетбола в един от най-великите градове. С Франция, която е водач с рекорден брой играчи от Европа в лигата, очакваме с нетърпение да съберем хората от целия континент", каза комисионерът на лигата Адам Силвър, който в началото на годината определи Франция като "важен пазар за НБА".

За 12-а поредна година страната има най-много представители в НБА от държавите в Европа. През този сезон броят на французите е девет.

Париж ще замени Лондон като място за провеждане на двубои от редовния сезон на НБА в Европа. От 2011 г. насам лигата организира девет мача в зала "О2 арена" в английската столица.

"Завръщането на НБА в Париж след 10-годишно отсъствие е истинска победа за нашия град. Това е резултат от отдадеността на моя екип чрез всички наши усилия с баскетболния отбор и всички спортни клубове в Париж", каза кметът на Париж Ан Идалго.

"От успешното организиране на европейското първенство по футбол през 2016 г. до олимпийските и параолимпийските игри през 2024 г., успешно поставихме Париж в челото на световните спортни столици. Много съм щастлива, че през 2020 г. можем да предложим такова събитие на всички парижани и френски любители на баскетбола", допълни Идалго.

Дневник