Куба и "Гугъл" (Google) подписаха днес споразумение, което приближава острова към интернет връзка на съвременно равнище, информира агенция "Асошиейтед прес".

Американският интернет гигант и кубинското правителство се договориха да създадат безпроблемна безплатна връзка между мрежите си, след като Куба успее физически да се свърже с новия подводен фиброоптичен кабел, които ще бъде положен в бъдеще.

Чрез този кабел ще бъде възможно глобалната интернет база на "Гугъл" да се свърже пряко с местната мрежа на Куба. Това ще позволи на кубинците да се свързват по-бързо със съдържание, съхранявано на сървъри на Гугъл, и ще намали разходите на правителството за свързване на потребителите със съдържание на "Гугъл".

Собствениците на мрежи като кубинския телекомуникационен монополист "Етекса" (EtecSA) в момента трябва да плащат на трети страни операционни такси за предаване на трафика до сайтове като "ЮТюб", "Гугъл мапс" и Google.com.

Куба в момента има само една фиброоптична връзка чрез кабел по дъното на Карибско море до Венецуела, която не успява да осигури на острова достатъчно капацитет.

Споразумението, сключено днес, няма да веднага да облекчи интернет трафика в Куба и нито кубинското правителство, нито представители на "Гугъл" представиха график за свързване на страната с нов фиброоптичен кабел. За подобна стъпка ще са необходими години предвид бавната работа на кубинската бюрокрация и препятствията, поставени от американското ембарго срещу острова.

Ембаргото предвижда юридически изключения, позволяващи сделки за увеличаване на телекомуникационния капацитет на острова, което прави възможна работата на "Гугъл". Куба вече разрешава на концерна да управлява сървъри на нейна територия за съхраняване на съдържание като потребителска информация от "ЮТюб". Тази мярка значително ускорява достъпа на кубинците до съдържанието.

Куба бързо се разделя със статута си на една от най-слабо свързаните с интернет нации, но телекомуникационната й инфраструктура е претоварена от милионите нови потребители и услугите постоянно страдат от прекъсвания, забавяне на трафика и са сред най-скъпите в света. Близо 2 милиона кубинци от 11-милионното население са се включили към 3 Джи мрежата, откакто миналата година Хавана пусна мобилен интернет за гражданите си. Още милиони използват точките за безжичен достъп, осигурени от правителството на обществени места из цялата страна. /БТА

Дневник