Премиерът Тереза Мей ще опита днес да прокара през парламента поне половината от сделката с останалите страни от Европейския съюз за напускането на Великобритания. Третият вот ще се състои в деня, в който според първоначалните планове на Лондон страната би трябвало да сложи край на повече от четири десетилетия членство в най-богатия икономически клуб на планетата.

Възможно е още днес - ако правителството получи най-после подкрепа - Мей да подаде оставка, за да остави друг премиер да поведе преговорите за бъдещите отношения с ЕС в транзитния период. Той вероятно ще започне през юни и трябва да приключи в края на 2020 г.

Този път на Камарата на общините се предлага да одобри само частта от спораумението, засягаща как се разделят двете страни. Надеждата на Мей е, че като не подлага на вот политическата декларация за бъдещите отношения с Европа, ще получи подкрепа от северноирландските партньори на кабинета и на част от опозиционните лейбъристки депутати.

Часове преди вота не е ясно дали правителството разполага с достатъчно гласове на депутати, след като 30 крайни евроскептични консерватори, 10 северноирландски юнионисти и лейбъристите, които са категорично против Брекзит без яснота накъде поемат отношенията след това, продължават официално да се обявяват против сделката на Мей.

Депутатите ще бъдат предупредени, че ако и този път не дадат одобрението си, Брекзит няма да се състои на 12 април и расте вероятността страната или да напусне ЕС на тази дата без сделка, или да се наложи да провежда избори за Европейски парламент на 23-26 май.

Европейският съюз съобщи в сряда, че няма да чака резултата от Лондон, а задейства с пълна сила подготовката за Брекзит без споразумение.

Дневник