Двадесет и четири процента от населението на Венецуела, което ще рече 7 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ, а недохранването и болестите в страната се увеличават, показва доклад на ООН, цитиран от "Франс прес".

Докладът е бил предаден на президента Николас Мадуро, който обвинява за тежката криза в страната американските санкции и опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който настоява за оттеглянето му. Според документа от 45 страници, който цитира данни от венецуелски университети, през 2018 г. повече от 94 процента от населението е живяло в бедност, а 60 на сто - в крайна бедност.

Консумацията на месо и зеленчуци между 2014 и 2017 г. е намаляла драстично, а тази на мляко е спаднала със 77 процента. Около 3.7 милиона души страдат от недохранване, като това се отнася за 22 процента от децата под петгодишна възраст.

Поради липсата на достъп до питейна вода във Венецуела се връщат болести като туберкулоза, дифтерит, малария и хепатит А. Докладът напомня, че всеки ден страната напускат около 5000 души.

Над 3.4 милиона венецуелци в момента са в положение на бежанци или мигранти в някои от съседните страни. "Необходими са много повече действия, за да се отговори на нарастващите нужди на венецуелското население", подчертават авторите на доклада.

Дневник