Най-малко 10 членове на кабинета във Великобритания обмислят да участват в надпреварата за поста на премиера Тереза Мей, след като тя обеща да се оттегли, ако сделката й за Брекзит бъде одобрена. По-късно днес се очаква британският парламент за трети път да гласува споразумението, което Мей постигна с ЕС.

Според източници, цитирани от "Гардиън", външният министър Джеръми Хънт, министърът на вътрешните работи Саджид Джавид, министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд и здравният министър Мат Ханкок обмислят опциите си, след като са били призовани от депутати да се кандидатират.

Елизабет Трус, главен секретар в министерството на финансите, председателят на долната камара на парламента Андреа Ледсъм, британският министър за Брекзит Стивън Баркли и министърът за международното развитие Пени Мордонт са също сред споменаваните претенденти.

Има и редица депутати, които се готвят да се включат в надпреварата, включително Борис Джонсън. Бившият външен министър е открит критик на Мей за Брекзит. Той подаде оставка през юли в знак на протест срещу начина, по който премиерът води преговорите.

Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб също води напреднала и организирана кампания, подкрепян от консултантска фирма и "Фейсбук" група на активисти под мотото "Готови за Рааб".

Министърът на околната среда Майкъл Гоув тихо събира лидерски екип и е смятан от тори центристи за по-малко тревожна опция от Борис Джонсън. Друг бивш министър за Брекзит, Дейвид Дейвис, също не изключва да участва.

Дневник