Европейската комисия призова днес Румъния да осигури "честно участие" в процедурата за избор на главен прокурор на ЕС. Говорител на институцията коментира темата на фона на новината за наложените ограничения на румънския кандидат Лаура Кьовеши да напуска родината си.

Еврокомисията следи последните развития много внимателно. Важно е всички кандидати за европейски главен прокурор да получат честно отношение, затова призоваваме румънските власти изцяло да спазват принципа на честно сътрудничество по тази процедура на подбор. Всички кандидати трябва да могат да участват във всички стъпки от процеса безпрепятствено, заяви говорителят, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в докладите по механизма за сътрудничество и проверка комисията е изразявала дълбока тревога за независимостта на румънската съдебна система. Със загриженост следим събитията в Румъния. Важно е страната да продължи реформите и да не отстъпва от дадените обещания, да се въздържа от действия, които биха уронили постигнатия напредък в последните години, посочи говорителят.

По неговите думи се наблюдават събития, които влошават обстановката. Имаме средствата за намеса, когато му дойде времето, добави той по повод възможностите, залегнали в механизма за наблюдение.

Лаура Кьовеши е почти в края на процедура за одобряването ѝ за първия Главен прокурор на ЕС. Но в родината си е обект на поредица обвинения и остри критики от управляващите социалдемократи, опитващи се да отслабят борбата с корупцията. В четвъртък Кьовеши бе извикана в прокуратурата и дава показания близо 6 часа. На излизане тя заяви, че ѝ е забранено да говори пред журналисти, "за да ми затворят устата", но не каза дали са ѝ наложени и други забрани. Местни медии съобщават, че е била поставена под "юридически контрол", като ѝ е забранено да напуска страната без съгласието на прокуратурата. Повече за обвиненията срещу нея четете тук.

Европейският парламент подкрепя Кьовеши за поста европейски главен прокурор, но румънското правителство, което в момента председателства Съвета на ЕС, активно лобираше срещу нея и френският кандидат Жан-Франсоа Бонер бе на първо място при гласуването на държавите членки.

Разследването срещу Тимерманс

Говорителят съобщи, че вчера зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс е разговарял с румънския премиер Виорика Дънчила по телефона. Говорителят отбеляза, че обвиненията срещу Тимерманс, повдигнати от румънската прокуратура, са били оттеглени "заради липса на доказателства". По неговите думи всички описани събития не пречат на работата на румънското председателство на Съвета на ЕС, което дори успява да отбележи рекордни постижения в успешното приключване на множество междуинституционални преговори.

През февруари Румъния започна разследване срещу Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова за "фалшифициране" на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за страната.

Дневник