Подкрепата дори на такива категорични привърженици на Брекзит като Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог не помогнаха на премиера Тереза Мей да спечели трети опит да прокара поне половината от сделката си с ЕС за напускане на съюза.

Над 50 гласа на депутати от Камарата на общините не достигнаха на правителството. За споразумението гласуваха 284, а против - 344 души, което е разлика от 58 гласа.

В речта си по време на дебатите Мей ги предупреди, че това вероятно е последният шанс да се избегне Брекзит без сделка. След това тя каза, че парламентът не иска нито този вариант, нито одобрява сделката ѝ, а в сряда е отхвърлил и всичките 8 алтернативи. Лондон почти е изчерпал възможностите си да намери приемливо за депутатите решение.

Последиците от вашия вот са много тежки, добави Мей. "Великобритания най-вероятно ще напусне след само 14 дни (на 12 април), защото няма достатъчно време за договаряне, оформяне като законодателен текст и ратифициране на сделка. В същото време вие бяхте ясни в решението си, че няма да позволите напускане без споразумение. Можем да поискаме удължаване на преговорите, но цената за това е провеждане на избори за Европейски парламент."

В изказванията след гласуването в Камарата на общините стана ясно, че повечето от лейбъристите са гласували против сделката и продължават да настояват за незабавна оставка на премиера и предсрочни избори. Шотландските националисти призоваха Мей да оттегли искането за напускане на ЕС. Зелени и независими настояват за "народен вот" или референдум.

Сделката на Мей събра подкрепата на 277 тори, 5 лейбъристи и 4 независими депутати; против нея гласуваха 234 лейбъристи, 34 члена на Шотландската национална партия, 34 тори, 16 независими, 11 либералдемократи, 10 северноирландски юнионисти, 4 от уелската "Плейд къмри" и 1 зелен депутат.

Как реагира Европа

Мишел Барние, основният преговарящ от страна на ЕС, също заяви, че ако днес в Лондон няма одобрение, раздялата ще е на 12 април.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск веднага след вота в Лондон обяви, че свиква извънредна среща на лидерите на страните членки за 10 април.

Европейската комисия изрази съжаление от резултата и напомни, че е дала срок на Лондон до 12 април да я информира какво възнамерява да прави в следващите дни. "Сценарият за напускане без споразумение на 12 април вече е най-вероятният сценарий. ЕС е вече напълно готов за настъпването му в полунощ на 12 април."

"12 април е новият 29 март", написа в "Туитър" генералният секретар на еврокомисията Мартин Зелмайер, една от най-влиятелните задкулисни фигури в Брюксел.

Дневник