Около 1 млн. алжирци отново излязоха на протести по улиците за шести пореден петък - този път не само с искания за незабавно оттегляне на техния болен президент, а и за смяна на цялата политическа система, която те смятат за корумпирана и неадекватна на днешните реалности, предаде агенция "Асошиейтед прес".

Повечето бяха млади хора със семействата си. Полицейски хеликоптери кръжаха над главите им, а камионетки с полицаи за борба с безредици бяха заели плътни позиции около най-чувствителните зони в центъра на града.

Това е първият протест, след като началникът на щаба на алжирската армия генерал Гаид Салах в началото на тази седмица поиска да започне конституционна процедура за отстраняване на президента Абделазиз Бутефлика, който "поради сериозно и трайно заболяване е в пълна невъзможност да изпълнява функциите си". Тази идея бе подкрепена от други политици и партии като възможен изход от политическата криза в богатата на природен газ северноафриканска страна.

Но мнозина от протестиращите виждат уловка в това предложение и го смятат за начин потайният политически елит да запази контрола си над страната и сам да избере наследник на Бутефлика, който е в инвалидна количка след прекаран инсулт през 2013 г.

Недоволството от такъв конституционен процес е основен момент в днешния внушителен протест. Много от издиганите днес плакати настояват за оставката на Гаид Салах. Друг плакат обвини целия политически елит, че е "Али Баба и 40-те разбойници". На друг се четеше "Не Москва, не Париж, не Вашингтон - изборът трябва да бъде алжирски", с което бе даден израз на опасенията от чуждестранна намеса в кризата.

Настроението сред множеството отначало бе мирно и празнично. След като протестиращите започнаха да хвърлят камъни по полицията, тя се намеси с водни оръдия и сълзотворен газ в опит да разпръсне множеството в центъра на столицата, предаде агенция "Ройтерс".

Дневник