Думите на турския външен министър Мевлют Чавушогул за намеса в българското законодателство, благодарение на което са приети определени промени в Закона за вероизповеданията, са извадени от контекста и представени погрешно. Това е обяснил посланикът на Турция в София Хасан Улусой, който бе извикан в Министерството на външните работи по-рано днес.

В никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната, уверил Улусой външния министър Екатерина Захариева, съобщава министерството. Посланикът уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда България или да оказва влияние върху законодателния процес.

На посланика е направен демарш (дипломатическо изявление на правителството към правителството на друга държава, изразява се писмено и устно - бел. ред.) за думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. Освен това му е обяснено

На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството със съседните страни, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу е окачествено като неприемливо, се посочва още в съобщението.

Вчера от ВМРО обявиха, че партията ще поиска изслушване на Екатерина Захариева в Народното събрание, за да се изясни имало ли е опит за намеса във вътрешните дела на страната за Закона за вероизповеданията.

Междувременно тази вечер депутатът от БСП Елена Йончева коментира пред Би Ти Ви, че на практика управляващите са сменили позицията си от последния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, когато е взето решението да не се допуска влияние върху вероизповеданията в България чрез външно финансиране. Това, според нея, обяснява, защо са гласувани текстовете, на които тя и партията й смятат, че държавният глава трябва да наложи вето.

Господин Борисов и неговото правителство съвсем последователно превръщат България в турска провинция, заключи Йончева.

Дневник