Лидерите на България, Румъния, Сърбия се договориха да вържат газопроводите в страните си в "пръстен" на седмата си поредна среща, която се състоя в резиденцията Снагов до Букурещ.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас нарече проекта "пръстен на свързаност на четирите държави", който според него ще превърне Балканите в газов хъб. "Имаме една вертикална ос, която ще свърже Трансадриатическия газопровод (ТАП), който носи газ от Азербайджан към Северна Гърция. Нови възможности дава платформата в Александрополис, която ще осигури втечнен газ", каза Ципрас. Той обърна внимание и на сътрудничеството на Гърция в проекта за тръбопровод EastMed, който дава още по-големи възможност за диверсифициране на енергийните източници, тъй като до Гърция ще стига газ от Израел и Кипър. "С построяването на интерконектора България- Гърция – създаваме една мрежа за пренос на Енергия. Това ще превърне Балканите в в енергиен хъб", каза Ципрас.

Бойко Борисов добави, че се надява с Вучич да направят първата копка на интерконектор със Сърбия в близките месеци. Според него този проект трябва да се нарича "Балкански поток", както и че "пръстенът" може да бъде захранван от руски газ от "Турски поток". "На следващата среща да поговорим за цифровата икономика, свързаността, оптичните кабели Струва ми се, че малко изоставаме там", каза още Борисов.

Аз съм готов да се подпиша в писмо за подкрепа на членството на ЕС на Сърбия, тъй като нашите съседи са ни важни каза още Борисов. В подкрепа на членството на Сърбия се изказаха и Виорика Данчила и Ципрас. Той каза, че Сърбия има голям напредък и скоро ще отвори 16 преговорни гласи. Според Ципрас Албания няма място в ЕС, заради отношението им към гръцкото малцинство.

Мога да ви уверя, че това, което днес е само проект утре ще се превърне в конкретни цели за развитие, каза след четиристранната среща Виорика Данчила.

По-рано през деня Борисов имаше разговор на четири очи с премиера на Румъния Виорика Данчила и съвместно заседание на правителствата на двете страни в Букурещ на което беше приета съвместна декларация. В документа се изразява волята на двете страни да засилят сътрудничеството си в сфери, изискващи съгласувани усилия и общи инициативи по двустранни, регионални, европейски, евроатлантически и международни теми.

В декларацията също беше обърнато особено внимание на диверсификацията на енергийните доставки по оста Север-Юг, както и ангажимента за завършване на газовата компресорна станция Podisor в Румъния и осигуряването на оптимални условия за функционирането на газовата връзка между двете страни за постигането на реверсивен газов поток.

Дневник