Броят на британците, получили гражданство на друга държава - членка на ЕС, рязко се увеличи след референдума за Брекзит през 2016 г. За много британци, живеещи в Германия, Франция или Италия, двойното гражданство решава въпросите за свободното движение за работа в ЕС, пенсиите и здравеопазването.

Няколко страни в ЕС обаче, сред които и Австрия, не позволяват двойното гражданство, пише Би Би Си. Това усложнява нещата за хора като британския оперен певец Стивън Чонди, който от години живее със семейството си във Виена, но често работи в театри и опери в Германия.

"Свободата на движение има значение за мен", казва той. "Знам от колеги и приятели колко е трудно за граждани на трети държави (извън ЕС – бел. ред.) да я имат от гледна точка на трудностите, свързани с уреждането на визи и разрешителни за работа, а аз вече съм бил в ситуация, в която от театър в европейска страна ми казват, че не искат да ме слушат". Затова Стивън може скоро вече да не е британец. "Според това какво ще се случи, сериозно обмислям да се откажа от това да бъда британец и да поискам да стана австриец", казва той.

Британците, които живеят и работят в Австрия, ще могат да продължат да го правят след Брекзит. Няма обаче гаранции за хората като Стивън, които разчитат на свободата на движение.

Ян Хилерман, секретар на група за подкрепа на британските граждани в Австрия, казва, че чувствата към отказа от британско гражданство срещу получаването на австрийски паспорт са много смесени. "Някои хора го направиха, други се колебаят", коментира той. По думите му според някои това може да е лесен път за излизане от цялата дилема около Брекзит, но всъщност не е – скъпо е и отнема доста време.

Австрия разрешава двойното гражданство само по изключение, например в случаи, свързани с хора, оцелели при холокоста. В случай на Брекзит без сделка (повече за случващото се четете тук) австрийското правителство каза, че ще разреши двойното гражданство на около 25 хил. австрийци, живеещи във Великобритания, но не и на 11-те хиляди британци в Австрия.

Защо Австрия има проблем с двойното гражданство

Като цяло идеята за двойно гражданство не се одобрява в страната, не на последно място, заради напрежение с турското малцинство в Австрия.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата, в момента по-малък коалиционен партньор в правителството, застана зад разследване дали някои турци в Австрия незаконно са запазили турското и австрийското си гражданство.

"Имаше разгорещен дебат, в който се каза, че има много турци, (които са) австрийски граждани, живеещи тук и гласуващи в Турция, особено за президента (Реджеп Тайип) Ердоган", казва политическият анализатор Томас Хофер. Оттогава двойното гражданство стана "чувствителен въпрос". "През последните седмици и месеци правителството направи всичко възможно, за да бъде сурово и много стриктно... и каза, че иска да избегне този вид двойно гражданство".

Говорител на австрийското правителство призна, че страната има "по-рестриктивен подход към двойното гражданство", като обаче подчерта, че британските граждани са добре дошли в Австрия. "Всички британски граждани са високо квалифицирани и имат много активен и положителен принос към австрийския трудов пазар", подчерта той.

Кои други страни не разрешават двойното гражданство

Германия обикновено не разрешава двойното гражданство, но има специални правила, които го позволяват за граждани на ЕС. При Брекзит със сделка тези, които кандидатстват преди 31 декември 2020 г., ще могат да запазят германското и британското си гражданство. При Брекзит без сделка кандидатствалите преди датата на излизането на Великобритания от ЕС ще имат правото да запазят и двете гражданства.

Испания по принцип разрешава двойно гражданство само за хора от бивши испански колонии и потомци на сефарадските евреи.

Холандия обикновено изисква кандидатите за натурализиране да се откажат от другото си гражданство с изключение на тези, които сключват брак с холандски гражданин, непълнолетните и някои други редки случаи.

Естония не разрешава двойното гражданство.

Дневник