Очаква се адвокатът и природозащитник Зузана Чапутова, която се бори срещу корупцията, да спечели президентските избори в Словакия днес, година след кризата, започнала с убийството на разследващ журналист и големи антиправителствени протести.

45-годишната Зузана Чапутова няма опит в политиката. Според проучванията на общественото мнение се очаква тя да спечели най-малко 60 на сто от гласовете и да стане първата жена, заемала президентския пост в страната с 5.4 милиона жители, която е член на еврозоната и НАТО.

Отправяща остри критики срещу правителството, тя се изправя срещу 52-годишния еврокомисар по енергетиката и дипломат от кариерата Марош Шефчович, който има подкрепата на управляващата партия Смер-СД. На първия тур на изборите на 16 март той получи само 19 на сто от гласовете срещу 40 на сто за Чапутова, разведена майка на две деца.

"Управляващата популистка партия Смер-СД е изчерпана и компрометирана от проявите на арогантност на управляващите, корупцията и връзките си с олигарсите", обяснява пред АФП Юрай Марушиак, политолог в Словашката академия на науките. "Популярността на Чапутова е израз на недоволството на избирателите".

Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити през февруари 2018 г., докато журналистът се готвеше да публикува резултатите от разследване за предполагаемите връзки между словашки политици и италианската мафия. Престъплението злепостави действащото правителство и предизвика протести, каквито не бяха виждани от падането на комунизма в началото на 90-те години на миналия век.

Чапутова, по това време заместник-председател на партията "Прогресивна Словакия", която напусна, за да се опита да спечели президентския пост, се включи в протестите. Вълната от възмущение доведе до оставката на премиера Роберт Фицо, който обаче остава лидер на партията Смер-СД и близък съюзник на премиера Петер Пелегрини.

"Последната права"

В понеделник кандидатът получи подкрепата на Жозеф Куцяк, брат на убития журналист. "Със сигурност ще гласувам за Чапутова. Не бих гласувал за някой, подкрепян от олигарси и техните хора, които ми отнеха брат ми и снаха ми", написа той във "Фейсбук".

Ако няма големи изненади, Чапутова ще наследи на президентския пост Андрей Киска, който също се обяви в нейна подкрепа. Функциите на държавния глава, командващ въоръжените сили, са предимно протоколни. Той обаче може да налага вето на нови закони и назначава върховните съдии.


"Догодина ще избираме нов главен прокурор, назначен от новия президент", припомни наскоро Чапутова. "Усилени антикорупционни разследвания и борбата срещу тези престъпни дейности са най-важните мерки, които трябва да бъдат взети", заяви тя пред АФП.

В неделя стотици хора се присъединиха към нея за екскурзия на планината Ситно (в централната част на страната). "От самото начало сравнявах тази кампания с изкачването на стръмен връх. Сега сме на няколко метра от върха", каза тя на поддръжниците си.

"Опитен президент"

"Споделяме етичните й ценности и идеята й за борба срещу корупцията", каза пред АФП Емилия Юрцикова от Долни Кубин (в Северна Словакия).

За Чапутова това не е първата битка. Тя води с успех кампания за блокиране на строежа на голямо сметище в югозападния град Пезинок. През 2016 г. усилията й бяха признати с престижната награда "Голдман" за опазване на околната среда.

Ева Капустова ще гласува за нея. "Ние сме семейство, за което проблемите на околната среда имат значение", подчертава Капустова, която живее в град Банска Щявница (Централна Словакия).

Гинекологът Михал Луницек, 52-годишен, я подкрепя, "защото Шефчович е свързан с партия, която е напълно неприемлива за мен".

Премиерът, от своя страна, подкрепи Шефчович, но без да го назове поименно. "Бих искал наистина да видя опитен президент, компетентен политик, способен да се хвърли в изключително бурния международен живот от първия ден", заяви Петер Пелегрини, според агенция ТАСР.

Според Мартин Шудоба, учител в Братислава, Шефчович "би бил добър защитник на Словакия в чужбина". Според този избирател "той никога не се ядосва и е добър дипломат".

Гласуването ще продължи до 21 ч. по Гринуич. /БТА

Дневник