Тази нощ (30 срещу 31 март) стрелките на часовниците трябва да се преместят с час напред, с което на практика нощта срещу неделя ще стане по-къса. Промяната се налага заради преминаването от астрономическото, наричано често зимно, към лятното часово време.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г. От 1999 г. преминаването към лятно време става в 3 ч. на последната неделя на март и продължава до 4 ч. на последната неделя на октомври.

В света лятното часово време се въвежда за пръв път от правителството на Германия по време на Първата световна война, за периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Малко по-късно същата година примерът е последван от Великобритания.

Практиката не се приема еднозначно и това стана повод с въпроса да се заемат европейските институции. През септември 2018 г Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г. Ускореният график, предвиждан от Еврокомисията, обаче беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни членки предупредиха, че те няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области, като въздушния транспорт например.

Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против промяната на часовото време. В България също имаше анкета, която показа, че повечето българи искат да се прекрати тази смяна.

В крайна сметка ЕС се насочи към прекратяване на смяната на времето през 2021 г. Тзи седмица Европейският парламент гласува именно за това предложение. Държавите членки, които решат да запазят лятното си часово време, ще трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, ще могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г, според проектозакона приет от евродепутатите с 410 гласа "за", срещу 192 гласа "против" и 51 гласа "въздържал се". Това е позицията на Европарламента за предстоящите преговори с министрите на ЕС за окончателните правила.

Промени в разписанията на влаковете

Предстоящата смяна на часовото време ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03.00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30 и 31 март 2019 г., съобщи пресслужбата на БДЖ.

Смяната на часовото време тази година ще засегне 11 бързи влака, един международен влак, 9 пътнически влака, както и 8 крайградски влака. Тези композиции ще се движат с коригирани разписания, тъй като при разминаването с други влакове в еднопътни участъци, се предизвикват промени и в техните разписания от порядъка на 10-15 мин.

Поради тази причина няма да бъдат осъществени връзките на общо 8 влака, основно на пътуващите с нощните композиции, във възелни гари с влакове по други направления, които се движат в сутрешните часове в интервала между 05.00 ч.- 07.00 ч.

Влаковете, които ще се движат с коригирани разписания, пътуват по направленията основно на нощните влакове: София-Варна (през Горна Оряховица и Карлово), Пловдив-Варна, София-Пловдив-Бургас, Повеляново-Добрич-Кардам, както и единични влакове Мездра-Видин, Самуил-Силистра, Самуил-Русе.

Подробна информация за разписанията на влаковете клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат от служителите на гишетата "Информация" и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200.

Дневник