Те считат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста изказването, това каза премиерът Бойко Борисов след като излезе след разговор с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които продължи над 5 часа. Разговорът между двамата се състоя след срещата на лидерите на балканските държави в Букурещ.

Според турските дипломати изказването на турския министър на външните работи Мевлюд Чавушоглу, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон било извадено от контекста.

"Извадихме сайтовете, пуснахме го и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че Чавушоглу трябва да си поднесе извиненията да го направят. Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изявления, комюникета и т.н. Честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи. Ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Абсолютно никой не ни е оказал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме го направили, защото считаме, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно вероизповедание и това направихме", разказа Борисов преди той и делегацията му, която включва 11 министри да тръгне от резиденцията Снагов към летището, което беше след 1 час в полунощ.

"Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България", каза Бойко Борисов.

"Абсолютно никой не ни е оказвал каквото и да било въздействие за закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", заяви Борисов.

"Бяхме на Четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. По толкова много проекти говорихме, че ме е яд заради подобно нещо, че толкова си влошаваме отношенията. Защото ефекта сами го видяхте", каза още министър-председателят и добави: "те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо, по никакъв начин това не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое натиск, кое е ситуация. Те твърдят обратното".

Попитан дали би поискал среща с Ердоган, за да се изясни този въпрос, Борисов отговори, че няма какво да изясняват.

Борисов каза, че очаква извинение пред лидерите на Румъния, Сърбия и Гърция, непосредствено преди разговора му с вицепрезидента на Турция Фуат Октай. Намесата във вътрешните работи на чужда държава е лош сигнал и липса на възпитание, каза тогава Борисов.

Според източници от кабинета на срещата Борисов е казал на Октай, че е ядосан от това непремерено изказване на Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас. То е категорично неприемливо, но и не е вярно, казал Борисов. След думите му Фуат е поискал да чуе изказването на Човушоглу
и го е потърсил по телефона.

Повод за срещата е вчерашно изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Той заяви, че в разговор с външния министър Екатерина Захариева е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. "Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи, и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени", е заявил още външният министър в публична реч, съобщиха информационни агенции и български медии. Последва остра реакция от Министерството на външните работи, а посланикът на Анкара в София беше извикан вчера за обяснения.

Думите на турския външен министър Мевлют Чавушогул за намеса в българското законодателство, благодарение на което са приети определени промени в Закона за вероизповеданията, са извадени от контекста и представени погрешно, каза след срещата във Външно посланик Хасан Улусой.

Дневник