Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер постигна експресна победа срещу канадския тийнейджър Денис Шаповалов и се класира за финала на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. 37-годишният швейцарец спечели с 6:2, 6:4 за 74 минути.

С успеха над Шаповалов Федерер записа поредните две исторически постижения в знаменитата си кариера. Той подобри рекорда за най-много финали в сериите "Мастърс". Швейцарецът вече има 50, като изпревари с един Рафаел Надал.

Освен това Федерер стана най-възрастният финалист в историята на турнира в Маями. Маестрото, който на 8 август ще навърши 38 години, подобри рекорда на Джими Конърс. През 1988 г. американецът участва в мача за титлата на 35-годишна възраст.

Федерер имаше пълно превъзходство срещу 19-годишния Шаповалов, който за трети път в кариерата си игра полуфинал в сериите "Мастърс". В предишните два случая - в Монреал през 2017 г. и в Мадрид през 2018 г., канадският талант загуби от Александър Зверев, който след това спечели титлите.

Федерер беше безапелационен в своите подавания. Той спечели 91% от точките след вкаран първи сервис и 74% след втори.

Швейцарският ветеран спаси двете точки за пробив, които се откриха пред младия му съперник. В същото време световният №5 стигна до цели 11 възможности в сервис геймовете на Шаповалов.

Канадецът, който заема 23-ото място в ранглистата, показа голямо желание за борба и спаси осем от тях. Три пробива обаче се оказаха напълно достатъчни на Федерер за категоричния успех в първата среща помежду им.

В опит да спечели четвъртата си титла в Маями Федерер ще се изправи срещу шампиона от 2018 г. Джон Иснър. Носителят на трофея стигна до финала след трудна победа в два тайбрека срещу другата изгряваща звезда на канадския тенис - Феликс Оже-Алиасам. 33-годишният американец се наложи над 18-годишния канадец със 7:6 (3), 7:6 (4).

Федерер ще преследва 28-ата си титла в сериите "Мастърс". По този показател той отстъпва само на Новак Джокович (32) и Надал (33). Иснър ще се бори за втори трофей в петия си мастърс финал.

Битката за трофея между Федерер и Иснър е в неделя от 18.00 ч.

Дневник