Притеснявам се, че не само в Турция религията все по-често се използва в политиката, каза днес по Би Ти Ви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Коментарът и беше по повод изказване на турския външен министър Мевлюд Чавушоглу от тази седмица, че Турция се е намесила при приемането на поправките в българския Закон за вероизповеданията.

След среднощен разговор с вицепрезидента на Турция Фуат Октай снощи премиерът Бойко Борисов така и не получи извинение или задоволително обяснение за думите на Чавушоглу. Днес Захариева обяви, че е ядосана, не само, защото твърденията не отговарят на истината, но и защото провокиращи България изказвания не се правят за първи път от турски политици.

Тя все пак обяви, че за момента крайни мерки, като прекъсване на дипломатическите отношения, няма да се взимат. "Да изчакаме да минат изборите и да видим дали няма да се извинят, това е най-лесното", поясни Захариева.

Тя поясни, че често говори с външния министър на Турция, но в нито един разговор не е останала с усещане, че й се оказва натиск. "Ако той приема определен разговор за натиск, това е друг въпрос", обясни Екатерина Захариева.

Дневник