Много хора искат това да е краят на ГЕРБ, но няма да стане, каза днес по БНТ заместник-председателя на парламентарната група на партията в парламента Красимир Велчев. Изказването му беше след въпрос за скандала с апартаментите, засегнал Цветан Цветанов, Цецка Цачева и двама зам.-министри.

Велчев изрази мнение, че в крайна сметка ГЕРБ може да спечели от напускането на парламента от Цветанов, тъй като той ще има повече време да работи за добри резултати на евроизборите, като председател на предизборния щаб. На въпрос дали има план за действие, ако БСП спечели евровота, Велчев отговори – "няма как БСП да има повече евродепутати. Не сме се събрали да мечтаем. Хората помнят, виждат какво сме направили и какво е направено преди нас".

Според него щом БСП иска така ожесточено да влезе във властта, значи България е в добро състояние. "Ако нещата рухват, те бягат от управлението", каза още Велчев.

В качеството си на председател на парламентарната комисия по вероизповедания Велчев попита дали натиск от Турция за промяната в Закона за вероизповеданията не е имало върху президентът или Корнелия Нинова. Той припомни, че решението за новите текстове е взето на Консултативен съвет по национална сигурност при държавния глава. Както е известно преди дни турският министър на външните работи обяви, че след натиск от Турция се стигнало до благоприятни за мюсюлманите в България промени в него.

Велчев посочи и, че ако БСП са искали да спрат закона са можели да го направят в комисията по вероизповеданията, ако нейните представители са присъствали на заседанието, на което той е минал с осем гласа "за" и два "против". "С техните шест представители резултатът ставаше осем на осем", допълни той.

Красимир Велчев каза, че въпреки съпротивата, ще продължи работата по по закон, който да сложи ред в регистрацията на вероизповеданията. Той допълни, че в страните от ЕС има регистрирани 14-20 вероизповеданията, в България те са 180.

Красимир Велчев обяви, че с него не е обсъждано да замени Цветан Цветанов като председател на парламентарната група. "Аз съм екипен играч, виждам моята роля в това да подготвям по-младите хора за тази мелачка. Виждам, че Дариткова (новият председател, б.а.) е притеснена и ще и помогна", каза още той.

Дневник