В ГЕРБ очакваме да имаме най-много евродепутати в следващия Европейски парламент. Задължително трябва да имаме поне 6 евродепутати, като по всеобщо мнение 7 души също е напълно реалистична прогноза. Защо да нямаме и 8? Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Поморие. Той беше в града, за да открие областен семинар на бургаската структура на партията. На изборите тази година България ще избере 17 евродепутати, колкото има и в момента.

Според Цветанов европейските избори ще дадат вот на доверие към ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов да продължат да изпълняват своята 4-годишна управленска програма, в която са заложени основите на държавния просперитет. "Предстои ни много тежък предизборен период, насреща си имаме политически опонент като БСП, който не предлага политики. Те не искат дебат по същество за евроизборите, направиха всичко възможно техният водач на листата да бъде агресивен и арогантен", каза ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ.

Цветанов уточни, че в евролистата на ГЕРБ ще има компетентни и знаещи хора, които познават функциите на европейските институции и имат признанието на европейските лидери. Той прогнозира, че със съобщаването на имената от БСП ще се чуят всякакви неверни неща. Официалното обявяване на листата на ГЕРБ е насрочено за утре.

Заставам зад приятелите си, напуснали постовете си без да имат вина

Коментирайки излизането си от парламента, след скандала с купения от него апартамент, Цветанов посочи, че не е нарушил закона, но така е показал своята солидарност с колегите си Димитър Главчев, Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Главчев се оттегли като председател на парламента заради отстраняването от заседание на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Радев, Нанков и Московски напуснаха постовете на министри, заради катастрофата край Своге и Цецка Цачева и Ваня Колева, които подадоха оставки също заради сделки с жилища. Цветанов обобщи, че всички те са се разделили с постовете си без да имат вина.

"Трябваше да застана зад приятелите си. Аршинът трябва да е еднакъв за всички", отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Дневник