Хабитатите в Аляска от няколко седмици се сблъскват с необичайно топло време, като на места температурите надхвърлят с над 15 градуса Целзий нормалните за сезона стойности, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Климатологът Рик Тоумън отбелязва, че през февруари и март климатът е бил изключително мек.

"На много места е възможно да бъдат подобрени рекордите за горещина през март. В редица градове, като Уейнрайт, Кактовик и Бароу в северната част на Аляска, температурите могат да надхвърлят с 14 до 22 градуса Целзий нормалните за сезона стойности", казва той.

В Бароу през пет дни този месец бяха регистрирани рекордно високи температури. На 28 март новият рекорд бе минус 1.1 градуса Целзий, след като обичайната за сезона температура там е минус 19.4 градуса Целзий. Климатолозите казват, че още през март времето е като това през април и май.

В Арктика климатичното затопляне е два пъти по-бързо в сравнение със средните показатели за планетата. Аляска е засегната от този феномен, който има значимо въздействие върху населението, фауната и икономиката, отбеляза климатологът.

През 2017-2018 г. бе регистрирано най-малкото количество лед в Берингово море през зимата, откакто се събират данни от 1850 г.

"Най-големите ми страхове са свързани със скоростта на климатичните промени. Никога досега те не са били с толкова бързи темпове", казва Тоумън.

Дневник