Папа Франциск защити днес свободата на съвестта и религиозната свобода, позволяващи на всеки да живее според собствените си религиозни убеждения. Това стана в реч, която произнесе в столицата на Мароко Рабат, пред хиляди мароканци и крал Мохамед Шести, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Свободата на съвестта и религиозната свобода - които не се ограничават до свободата на вероизповедание - са неразделимо свързани с човешкото достойнство", подчерта върховният глава на католическата църква, призовавайки вярващите да се отнасят един към друг като към братя.

Срещу фанатизма и фундаментализма трябва да се противопостави солидарността на всички вярващи, които се водят от общите си ценности, добави папа Франциск. Той подчерта, че е необходимо съответна подготовка на бъдещите религиозни лидери.

Папа Франциск е в Мароко на двудневно посещение, посветено на диалога с исляма и проблема с миграцията - два приоритета на неговия понтификат. Папската визита ще протече под знака на развитието на междурелигиозния диалог, съобщиха мароканските власти.

Дневник