Пилотът на "Ферари" Шарл Льоклер спечели квалификацита за Гран при на Бахрейн и ще стартира от първа позиция едва във втория си старт за Скудерията. Състезателят от Монако изпревари своя съотборник Себастиан Фетел с близо три десети от секундата.

За втора поредна година "Ферари" пласира и двата си болида на първа редица. Преди година Себастиан Фетел стартира пръв пред Кими Райконен.

Трети зад пилотите на "Ферари" в неделния старт на пистата "Сахир" ще започне световният шампион Люис Хамилтън. По време на целия уикенд британецът нямаше отговор на темпото на Скудерията. В квалификацията той обаче успя да покаже отлична скорост и беше близо до това да свали Фетел от второто място.

Льоклер е 99-ия различен пилот в историята на Формула 1, който ще стартира от полпозишън. Това се случва в състезание №999 в спорта. За 62-и път пилоти на "Ферари" стартират от първа редица.

В топ 10 на стартовата решетка се наредиха още Валтери Ботас, Макс Верстапен, Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Ромен Грожан, Кими Райконен и Ландо Норис. Отлична скорост показаха от "Макларън", които вкараха и двата си болида в първите 10. В поредна квалификация пък не впечатли Пиер Гасли с "Ред Бул", който в Австралия отпадна в първата част, а в Бахрейн ще стартира 13-и.

"Много съм щастлив от моя първи полпозишън във Формула 1. Себ (Фетел) е страхотен пилот и да съм пред него е наистина нещо много голямо", каза Льоклер след квалификацията. Неговият съотборник Фетел беше много по-обран в реакцията си. "Най-важното е, че днес свършихме работата си да сме пред "Мерцедес". Този уикенд усещам болида много по-добре".

Състезанието за Гран при на Бахрейн е в неделя от 18.10 часа българско време.

Дневник