Румъния и България обмислят съвместна работна група с цел да ограничат вноса на стари автомобили, предаде "Аджерпрес", позовавайки се на съобщение на румънското министерство на околната среда, съобщи БНР.

"Властите в двете държави се договориха да засилят сътрудничеството и да очертаят общи политики за подобряване на качеството на въздуха, правилното управление на отпадъците и намаляването на замърсеността на р. Дунав и Черно море", пише в съобщението, цитирано и от БТА .

Разговорите са се състояли в рамките на румънско-българските междуправителствени консултации в Букурещ вчера. Решението е взето броени дни, след като Европейският парламент критикува няколко държави членки, сред които и България, за това, че все още не са изпратили никаква информация на Европейската комисия за програмите си за изтегляне на замърсяващи превозни средства от пазара.

Към 1 януари в България има регистрирани над 3.66 млн. моторни превозни средства. Сред тях близо 40% или над 1.4 млн. са на възраст повече от 20 години, а тези на до 5 години са едва 6 на сто.

В същото време всички закани за спиране на най-замърсяващите коли остават само като намерения. Почти нищо не се прави и за стимулиране на покупките на нови и екологични модели.

Дори рекламираните като стъпка в тази посока промени в данъчни закони се оказаха трудни за практическа реализация.

Дневник