САЩ спряха помощта за Салвадор, Гватемала и Хондурас, след като президентът Доналд Тръмп остро критикува трите държави от Централна Америка, че изпращали към САЩ кервани с имигранти. Малко по-рано той заплаши да затвори следващата седмица границата с Мексико, за да не допусне навлизането на нелегални имигранти в страната.

През последните дни на границата се струпаха граждани на трите държави, опитващи се да я пресекат. В петък Тръмп обвини трите страни, че организирали колони от имигранти и ги изпращали на север.

Държавният департамент съобщи, че е започнал изпълнението на президентското нареждане и ще се опита да ангажира и парламента във Вашингтон в този процес. Това е признание, че все пак помощта в размер на около 700 милиона долара годишно не може да бъде спряна без одобрение от конгресмените. "Плащаме им огромни средства, а не получаваме нищо в замяна", каза Тръмп в петък.

Подобни мерки и думи не спират хората от Централна Америка да потеглят към САЩ в търсене на работа и сигурност. "Ройтерс" разказва, че в неделя от столицата Сан Салвадор е тръгнала поредната група от около 90 души. Според местни хора това е десетият от октомври насам "керван" от имигранти.

Дневник