Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист Джамал Хашокжи, са били на обучение в САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", който разкрива нови елементи около смъртта на бившия си автор, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Критикът на саудитския режим, който живееше в САЩ, беше убит на 2 октомври от екип от 15 агенти, пристигнали от Рияд в консулството на страната в Истанбул. Тялото на журналиста и досега не е открито.

След като първоначално отричаше убийството, Саудитска Арабия каза, че станалото е резултат от операция, извършена от лица, които са били "извън контрол" и затова се изродила. Съдебен процес срещу 11 подсъдими започна в началото на годината в саудитски съд.

Според журналиста на "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс, "саудитец, който внимателно прочел стенограмата от аудиозаписа", направен с поставен от турските служби микрофон в консулството, му разказал, че екипът смятал да отвлече Хашокжи и да го върне в Саудитска Арабия, за да бъде разпитан.

От записа се разбира, че на журналиста била поставена инжекция, "вероятно с много силен седатив", преди да му сложат торба на главата. "Не мога да дишам. Имам астма. Не го правете", се чувало да вика Хашокжи непосредствено преди смъртта си.

Игнейшъс казва, че е разговарял с повече от 10 американски и саудитски източници, пожелали анонимност. Те му съобщили, че някои членове на "групата за бърза намеса", създадена от саудитските власти и изпратена в Истанбул, са били обучавани в САЩ.

ЦРУ е уведомило други правителствени агенции, че това обучение по специални операции може да е било частично осъществено от групата Tier 1 (Тайър уан) - компания от щата Арканзас с разрешително от Държавния департамент, пише вестникът.

"Това обучение е било проведено преди смъртта на Хашокжи" и "не е възобновявано след това", уточнява всекидневникът, уверявайки, че и други дейности по обмен в сферата на сигурността между САЩ и Саудитска Арабия са преустановени след убийството на журналисти.

Телефонът на Джеф Безос бил хакнат по поръчка на Саудитска арабия

Междувременно таблоидът "Нешънъл инкуайърър" написа, че мобилният телефон на основателя на компанията "Амазон" Джеф Безос е бил взломен от хакери, работещи за правителството на Саудитска Арабия и в резултат негови текстови съобщения и снимки с любовницата му са попаднали в компанията "Америкън мидия", предаде ТАСС.

До тези заключения е стигнал наетият от Безос частен консултант Гевин де Бекер, който вчера публикува резултатите от разследването си в портала "Дейли бийст". "Нашите детективи и още няколко експерти стигнаха до заключението, за което може да се говори с голяма степен на сигурност, че Саудитска Арабия е имала достъп до телефона на Безос и е получила лична информация", заяви Де Бекер. "В настоящия момент не е напълно ясно до каква степен "Америкън мидия" е била уведомена за това, ако изобщо е била", добави консултантът.

Той каза още, че правителството в Рияд много е искало да навреди на Безос още от октомври 2018 г., когато в. "Вашингтон пост" (собственост на Безос) започна активно да отразява убийството на Хашокжи", обясни Де Бекер.

По-рано Безос съобщи, че е наредил започването на частно разследване как неговите лични данни са попаднали у "Нешънъл инкуайърър". Дълго се смяташе, че изданието е получило компромат от президента на САЩ Доналд Тръмп или от посредници от Саудитска Арабия. Но адвокат Елкан Абрамовиц, който представлява интересите на "Американ мидия", през февруари отрече подобни версии в интервю за Ей Би Си.

По-късно в. "Уолстийт джърнъл", въз основа на собствени източници съобщи, че вестникът е получил информация с компрометиращи снимки за изневярата на Безос от брата на любовницата му, актрисата Лорън Санчес.

Тогава Безос наема Де Бекер, за да провери дали това е вярно. Безос твърди, че главният редактор на "Нешънъл инкуайърър" Дейвид Пекър разбрал за разследването и чрез свои представители настоял да бъде прекратено. В противен случай заплашил да публикува нови съобщения, както и снимки с интимен характер, които Безос и Санчес си разменяли. Освен това Пекър искал Безос публично да заяви, че в материалите на "Нешънъл инкуайърър" няма политическа подплата.

Безос обаче, решил да не се поддава на заплахи и публикувал кореспонденцията си с представителите на вестника.

Историята със снимките започна,след като Безос официално обяви, че се развежда със съпругата си Макензи след 25 години брак.Това фактически изпревари публикацията на "Нешънъл инкуайърър", в която се твърдеше, че изпълнителният директор на Амазон е изневерявал на жена си с Лорън Санчес.

Дневник