Машинното гласуване на евроизборите е под въпрос, стана ясно от думите на председателя на Цeнтралната избирателна комисия Стефка Стоева, предаде БНР. Въпреки, че се очаква обществената поръчка за доставка на машините да се обяви следващата седмица, от комисията днес се оплакаха, че няма институция, която да сертифицира машините за изборите.

"Всички държавни органи отказват да изпълнят тази дейност, защото казват, че не е в тяхната компетентност и не разполагат с такава възможност", заяви новият председател на ЦИК Стефка Стоева. Тя увери, че това не е заплаха за провеждането на изборите.

В три хиляди секции трябва да се гласува с машини на евроизборите, в шест хиляди - на местните през есента, припомня БНР. Засега обаче пет държавни агенции, сред които ДАНС и агенцията по метеорология, са отговорили официално, че нямат отношение към сертифицирането на машините.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев не каза кой трябва да предприеме съответните стъпки. "Ние сме изправени пред различни въпроси, за да не кажем проблеми, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е необходимо ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване", допълни той.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева заяви, че до снощи от ЦИК са приели 25 решения. Сред тях е хронограмата (сроковете, в който трябва да се изпълнят основните дейности, б.а.), определени са районите и правилата за съставяне на районните избирателни комисии. Стоева посочи, че са били определени и принципите, по които ще се осъществи машинното гласуване, защото Изборният кодекс не ги урежда, обобщава "Нова телевизия".

По думите на председателя на ЦИК най-важният въпрос е до полунощ да се одобрят всички изборни книжа.

Дневник