Скъпа Корнелия, пиша "скъпа", защото ще струваш прекалено скъпо на БСП и на България. Първото не е мой проблем, но не бива да гледаш на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс". Това казва в коментар до лидера на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук" председателят на партия АБВ и новата "Коалиция за България" Румен Петков.

В писмо до медиите той пише, че коментарът му, е бил изтрит от Нинова и за това го разпространява през пресцентъра на АБВ.

"Как си се сдобила с "Техноимпекс", знаете ти и Иван Костов. Как сте разгонили партиите от "Коалиция за България", знаете ти, Сашо Радославов (ДСХ), Елена Нонева (ПДС), Катя Атанасова (ОБТ) и Спас Панчев (Земеделците). В "Коалиция за България" винаги е имало атмосфера на взаимно уважение между равнопоставени политически партии, която ти може би няма да разбереш", пише още Румен Петков.

Вчера Петков обяви създаването на "Коалиция за България", която ще участва в евроизборите. Освен АБВ в обединението са още "Обединен блок на труда Български лейбъристи", "Българска партия Либерали", "Възраждане на Отечеството", "Българска левица", "Движение за социален хуманизъм" и политически движение "Социалдемократи".

След обявяването на името на коалицията, Нинова реагира, като обяви пред симпатизанти в Дивотино вчера, че създателят на АБВ Георги Първанов се опитва да се върне в политиката през задния вход, като краде името на собствената си партия, за да помогне на нейния опонент.

Както е известно новото обединение взима ползваното повече от десет години от БСП и няколко малки партии име "Коалиция за България". С него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 г., а социалистите - парламентарните избори през 2005 г., когато Сергей Станишев стана премиер.

Името на водената от БСП лява коалиция бе сменено през 2014 г. по инициатива на тогавашния лидер Михаил Миков. Обединението бе преименувано на "БСП Лява България". После Корнелия Нинова кръсти коалицията "БСП за България".

Дневник