Новият договор за телевизионните права от международното излъчване на Висшата лига може да доведе до още по-голяма разлика между водещите клубове и останалите. Това показва доклад на "Телеграф", според който тимовете от Топ 6 може да получат до 75 милиона паунда повече от тези на дъното в класирането.

"Телеграф" съобщава, че Висшата лига е близо до това да подпише сделката за межународните права в периода 2019-2022. Сумата ще бъде над 4 милиарда паунда за пръв път в историята.

При настоящия договор всички клубове получават равен дял от 40.7 милиона паунда, независимо от мястото си в класирането. Още през миналата година обаче водещите шест клуба - "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал", "Манчестър сити", "Челси" и "Тотнъм" обявиха, че не са съгласни и искат по-голям дял.

По всяка вероятност ще се запази равна сума за всички клубове, към която ще се разрепделя и бонус за мястото на всеки тим в класирането. "Телеграф" споменава и за бонус от 25 милиона паунда за шампиона.

Всичко това ще доведе до още по-голяма разлика в приходите на малките клубове, спрямо тези, които окупират първите шест места в таблицата.

Британското издание добавя още, че се наблюдава ръст на приходите от международните телевизионни права в последните години. При настоящата ситуация Висшата лига може да стане първата спортна лига в света, която да получи по-голяма сума от международните си права, отколкото от тази на вътрешния пазар.

В момента сумата, която идва извън Великобритания съставлява 46% от приходите от телевизионни права. Очаква се в периода 2022-2025 тя да изпревари сумата, плащана от британските телевизии, които предават срещите на територията на Острова.

Дневник