За нашите опоненти вляво не искам до говоря, защото те не са ми интересни. Нагледал съм се на всякакви кампании, яд ме е за тези, които са вдясно и цялата им кампания ще бъде против нашия съюз (със СДС, бел. авт.). Тяхната задача е да рушат, за да върнат ДПС и БСП на власт". Това каза премиерът Бойко Борисов, след като беше представена листата с кандидат за Европейския парламент на ГЕРБ, в която има и двама представители на СДС. Водач на листата е еврокомисар Мария Габриел.

Изборите за Европейски парламент винаги са минавали под мото, че Брюксел е далеч от България и избраните евродепутати са едни скъпоплатени чиновници, каза още Борисов. Само че за пакета "Мобилност" - месеци наред работа и накрая двама излъчени от България евродепутати не отиват на гласуване и тази сага не беше приключена в полза на България. Български евродепутати отрязаха главата на траспортните работници и сега се мобилизираме, за да го отложим", разказа Борисов.

"Е, важно ли е? За два гласа. Резултатът е, че 5 години е бил там и после слага друг водач на листа", каза Борисов, без да споменава името на евродепутата Светослав Малинов ("Реформаторски блок"), който закъсня за сесията в Страсбург, заради което не гласува за пакета "Мобилност". Малинов до последно е трябваше да води листата на "Демократична България", но вчера разказа, че сам се е отказал и е предложил на ръководството начело да бъде Радан Кънев.

Борисов се зачуди дали симпатизантите на десните могат да отговорят на въпроса "какво ще стане, когато свалим ГЕРБ".

"За нашите опоненти вляво не ни е интересно. Ходех да чистя с Вълка нощно време", припомни си Борисов времената, когато беше кмет на София.

Лошо ни удариха

Премиерът няколко пъти употреби фразата "лошо ни удариха", като по всяка вероятност имаше предвид разкритията за апартаментите купени на цени, по-ниски от пазарните, от заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева и двама заместник-министри. В резултат Цачева и заместник-министрите подадоха оставки, а Цветан Цветанов вече не е депутат и председател на парламентарната група.

"Лошо ни удариха и зависи дали сме си сложили голяма обеца на ухото, но аз нямам съмнения, че тази листа е по-добро от всяка друга - от успели, млади, знаещи хора", каза Борисов. "Така че ви забранявам да се вкарвате в говоренето на омраза. Трябва да говорите, че дори когато грешим, си взимаме забележка я поправяме. Внимателни, с чувство за вина, с чувство за гордост...", инструктира актива си Борисов.

Бойко Борисов се загледа в подредените на сцената зад него лога на ЕНП, СДС и ГЕРБ. "Чета: Съюз на демократичните граждани за европейско развитие на България в Европейската народна партия. Колко естествено си звучи", впечатли се той.

"Аз им виждам водачите, с изключение на Станишев те по никоя друга тема нямат компетентност. Те няма да ви търсят да говорите по темите и ще ви връщат по теми, които нямат нищо общо с Европа", каза още Борисов за политическите си опоненти. Той посочи още, че е спокоен за бъдещето Европа, защото познава лидерите на националистическите партии и те са само популисти, "като стане време за еврофондове не искат да излизат от Европа".

ГЕРБ не са идеални, но нямало по-добри

"Удариха ни лошо, понесохме шамарите, искам оттук да излезем силни и обединени с ясното съзнание, че сме длъжни да не допуснем тези ретроградни сили. Ще видите, че съм бил прав. Успех на всички. С ум, разум, истински бих помолил българите да гласуват за нас. Не искам да казвам, че сме идеални, но все още по-добри няма", каза на финала Бойко Борисов.

Дневник