Днес е един хубав ден за българската демокрация. Така започна изказването си Александър Йорданов, след като бе представена листата на ГЕРБ за изборите за Европейски парламент, в която той е поставен на 6-о място. Йорданов повтори думите си от 1992 г., когато беше председател на Народното събрание.

Според Йорданов това, че СДС се явява на изборите заедно с ГЕРБ, е "европейска политическа зрелост". До последния момент СДС преговаряха за общо явяване и с "Демократична България". Показахме национална отговорност, защото ние сме тези, които трябва да се противопоставим на лошите сценарии за България и Европа", каза Йорданов. "Само ние можем и трябва да победим Българската социалистическа партия", заяви Йорданов и добави, че "никой не може да го направи това, затова и нас съдбата ни е събрала". Според Йорданов остинската политика е изкуство на привличане и кауза, а лидерите на ГЕРБ и СДС първи са осъзнали тази истина. Той се зачуди дали има символика в това, че Корнелия Нинова често с "кипри на кон", и заключи: Наш дълг е да не допуснем нейната партия да яхне България.

Йорданов благодари на премиера Борисов, "защото той издига висока бариера пред БСП да се върне отново на власт и продължава да отстоява нашите позиции на демократичните европейски държави". На шега обясни, че си позволява да критикува Борисов, защото Борисов го е бил много пъти на тенис.

За мен успех на тези избори ще бъдат 8 евродепутати от СДС и ГЕРБ и смятам, че това е реално, каза председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов. "Ние сме пред битката за Европа, битка за това дали ще запазим Европа, или ще бъде разделена от крайно леви и крайно десни", каза още Христов.

"За мен успех на тези избори ще бъдат 8 евродепутати и смятам, че това е реално. За мен успех ще бъде, че тези 8 евродепутати ще бъдат в ЕНП", предрече Христов.

Дневник