Тиери Ньовил с "Хюндай" спечели рали "Франция", четвърти кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC). Белгийският пилот изпревари с 40 секунди световния шампион Себастиен Ожие ("Ситроен"). Елфин Еванс с "Форд" се нареди трети и допълни подиума.

Белгиецът записа своя 10-и успех във WRC и първи за сезона. Той не беше печелил от миналия юни, когато триуфмира в рали "Сардиня". Ньовил печели за втори път класическата асфалтова надпревара във Франция, след като го стори и през 2017 г.

В първите три кръга от сезона той беше втори в "Монте Карло", трети в "Швеция" и четвърти в рали "Мексико".

Еванс беше близо до втората си победа в световния шампионат. Той спечели своята домашна надпревара рали "Великобритания" през 2017 г. В последния кръг от шампионата Еванс беше трети в рали "Мексико", като затвърди добрата си форма.

След петъчните етапи лидер в ралито беше 30-годишният Еванс, но голямата драма се разви във втория ден от надпреварата.

В събота се проведоха общо шест етапа, като водачеството се смени няколко пъти. В сутрешните отсечки От Танак беше най-бърз с две поредни победи, което го изкачи на първото място. След това Дани Сордо и Крис Мийк взеха по един етап, но накрая в две поредни отсечки триумфира Тиери Ньовил, което му позволи да завърши деня като лидер.

Зад него беше водачът от петък Еванс.

Белгиецът започна последния ден с аванс от 4.5 секунди пред Еванс. Въпреки това още в първия етап в неделя имаше разместване. Еванс спечели 31-километровата отсечка Ейо де Зилия, а Ньовил остана едва пети, с което пилотът на "Форд" поведе с 11.5 секунди.

В последния етап, в който се даваха и бонус точки, Ньовил се нареди едва четвърти зад пилотите на "Тойота" Крис Мийк и От Танак, и Теему Сунинен ("Форд"). Еванс спука гума и загуби много време, което го прати едва на третото място, като беше прескочен от Ожие.

Благодарение на своята победа във Франция Ньовил поведе в генералното класиране с 82 точки. Той има две повече от Ожие, а Танак е трети със 77.

Следващият кръг за сезона е рали "Аржентина" между 25 и 28 април.

Дневник