„Спасителят на света" (Salvator Mundi) - най-скъпото произведение на изкуството, купувано някога на търг, трябваше да се появи преди половин година в поделението на Лувъра в Обединените арабски емирства, но днес никой не знае къде се намира. За картината на Леонардо да Винчи (споровете за авторството не са приключили) през ноември 2017 г. на търг бяха платени 450.3 млн долара.

Кандидатът бе анонимен и месеци по-късно журналистически разследвания насочиха вниманието към саудитския кралски двор и може би лично към престолонаследника Мохамед бин Салман.

Министерството на културата на Абу Даби обяви миналата година, че е получил възможност да включи произведението в експозицията на местния Лувър редом с картини на Рембранд, Вермеер, Моне, Ван Гог и Мондриан. Но нищо не последва, няма обяснение какво се случва, министерството мълчи, а от "Лувъра в Абу Даби" неофициално твърдят, че нямат представа къде е картината, съобщи "Ню Йорк таймс".

От парижкия "Лувър" също не могат да установят местонахождението. Френското правителство, което управлява "Лувъра" във френската столица, все още се надява тази есен да включи "Спасителят на света" в изложбата по повод 500 години от смъртта на Леонардо.

Историци на изкуството от Оксфорд и САЩ също казват, че не са чували къде би могъл да е "мъжкият еквивалент" на "Мона Лиза".

Саудитското посолство в САЩ не коментира, макар че е доказано, че собственик се води принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал Сауд. Това е член на разклонение на кралската фамилия в Саудитска Арабия, което е доста далеч от трона, а той самият не е известно да разполага със средства, за да си позволи подобна покупка. Но се знае, че той е близък до престолонаследника и че няколко месеца след търга стана министър на културата на кралството. Близък на принц Мохамед бин Салман е и престолонаследникът на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед.

Последната известна информация за "Спасителят на света" е за изпращането ѝ в Цюрих за експертна оценка от застрахователна компания. Но този анализ е бил отменен и след това следата изчезва.

Дневник