Шест кръга преди края на сезона "Ливърпул" остава начело във Висшата лига след изстрадана победа на своя "Анфийлд" над "Тотнъм" с 2:1. Мърсисайдци стигнаха до успеха с автогол на Тоби Алдервайрелд в 90-ата минута, след като "шпорите" изпуснаха отлични шансове да си тръгнат с трите точки.

Тимът на Юрген Клоп остава с две точки пред шампиона "Манчестър сити", като "гражданите" имат и мач по-малко (градско дерби с "Юнайтед").

"Ливърпул" направи много силно първо полувреме, след което водеше с гол на Роберто Фирмино. След почивката "Тотнъм" доминираше в големи периоди и стигна до изравнително попадение, дело на Лукас Моура. В крайна сметка в последната минута на редовното време Алдервайрелд вкара в собствената си врата, след като не успя да изчисти.

Загубата оставя "Тотнъм" трети в подреждането с 61 точки от 31 мача. "Шпорите" обаче са преследвани от "Манчестър юнайтед" (61) и "Арсенал" (60).

След силен домакински натиск в началните минути "Ливърпул" успя да открие резултата. Това се случи в 16-ата, когато Андрю Робъртсън получи пространство отляво и без да се бави центрира остро в наказателното поле. Фирмино се беше пласирал отлично между тримата централни защитници на "шпорите" и вкара с глава.

Бразилският нападател вкара 12-ото си попадение през сезона.

За левия бранител на "Ливърпул" това беше девета асистенция от началото на сезона. В историята на Висшата лига само два пъти защитници имат повече (Лейтън Бейнс и Анди Хинчклиф по 11).

Освен попадението на Фирмино, мърсисайдци доминираха през първата част. Те имаха не само по-голямо притежание на топката, но и създаваха по-големите опасности. Точните удари за тима на Юрген Клоп липсваха, но в предни позиции "Ливърпул" беше опасен.

За 45 минути "шпорите" нямаха точен удар, като по-интересните неща за тях бяха свързани повече с грешки на "Ливърпул". Два пъти отбраната в червено се пропука най-вече при дълги подавания на гостите от Лондон. Няколко пъти липса на концентрация показа и Алисон.

След почивката съставът на Маурисио Почетино промени драстично поведението си. "Тотнъм" започна да задържа много по-трайно топката и се изнесе в предни позиции. Гостите от Лондон рисковано се оголиха в защита, но накараха "Ливърпул" да се защитава, което показа че съставът изпитва леки колебания.


В 56-ата минута пред "Тотнъм" се откри отличен шанс. Кристиан Ериксен се озова на добра позиция и стреля по диагонала, но Робъртсън се намеси и изби.

Гостите направиха и важна промяна, като един от защитниците Давинсон Санчес излезе, за да се появи на терена още един нападател, в лицето на Хюн Мин Сон. Малко след влизането на корееца "шпорите" успяха да изравнят.

Хари Кейн беше фаулиран в центъра на терена, но се изправи и бързо изпълни, за да намери на десния фланг Сон. Кореецът подаде към Ериксен, от там топката стигна до непокрития Лукас Моура и бразилецът без проблем вкара.

Попадението на "Тотнъм" принуди "Ливърпул" да атакува в края на мача, което отвори големи пространства в защитата на домакините. Само пет минути преди края пред "шпорите" се откри най-чистото положение в мача. Хари Кейн отново свърши много работа в средата, а Сон и Муса Сисоко излязоха двама на един срещу Ван Дайк. Французинът напредна сам и без да бъде плътно пресиран отправи много неточен удар от границата на наказателното поле.

Малко след пропуска на Сисоко имаше добра възможност и пред Деле Али, но и той не уцели вратата.

За двата си пропуска гостите си платиха, като това стана по жесток начин в 90-ата минута. Мохамед Салах стреля с глава след дълго балонно центриране на Александър-Арнолд. Лорис се намеси лошо, избивайки топката в краката на своя съотборник Тоби Алдервайрелд и тя влетя в мрежата - 1:2.

Дневник