Украинският комедиен актьор Володимир Зеленски води убедително с 30.4% от гласовете на първия тур на президентските избори в страната, сочат първите данни от екзит пол след затваряне на секциите.

След него е сегашният държавен глава Петро Порошенко, който е получил 17.8%, а трета е бившият премиер Юлия Тимошенко с 14.2 на сто от вота.

Тези данни означават, че Зеленски и Порошенко отиват на балотаж. Предстои преброяване на бюлетините и обявяване на окончателни резултати, като окончателните се очакват едва на 10 април. Балотажът трябва да е на 21 април.

Проучването бе обявено от Централната избирателна комисия, според която то е направено на базата на гласуване към 18:00 ч. местно (и българско) време. Изборният ден в Украйна продължи до 20 ч.

Според агенция "Униан" друг екзит пол, осъществен от компанията Kantar TNS на 31 март (днес, в изборния ден) с 20 хил. души, сочи, че Зеленски е получил 30.1% от гласовете, а Порошенко 18.5 на сто.

Журналисти, отразяващи изборите, разказват, че Зеленски се е появил в предизборния си щаб след мълко очакване, малко преди затваряне на урните, за да играе тенис на маса. Пред избиратели комикът обяви, че изпитва "малко вълнение" от резултатите и благодари на всички, които са гласували за него "не на майтап", пише РБК Украйна.

Порошенко обяви малко по-късно, че според него изборите са били свободни и удовлетворителни по международните стандарти.

Изборите минаха с 1768 сигнала за нарушения, съобщи вътрешното министерство на Украйна във "Фейсбук". Основните са за незаонна агитация, снимане на бюлетини и подкупване на избиратели. Според украинската ЦИК обаче не е имало сериозни проблеми по време на вота.

Дневник