Роджър Федерер спечели 101-а титла в своята кариера, след като победи на финала в турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Швейцарецът надви шампиона от 2018 г. Джон Иснър с 6:1, 6:4 след 62 минути.

Първият сет мина изцяло под диктовката на Маестрото, а във втората част беше много по-оспорвано. Когато Иснър показа най-добрата си възможна игра, той не издържа физическо. Американецът показа мъжество и от уважение остана на корта до самия край, вместо да се откаже.

За Федерер това е четвърта титла от надпреварата във Флорида. Той спечели през 2005, 2006 и 2017 г. Маестрото има и един загубен финал в Маями през 2002 г. По пътя към 101-ата си титла Федерер загуби само един сет - в първия си мач срещу 46-ия в света Раду Албот (Румъния).

Титлата е общо 28-а за него в надпреварите от сериите 1000. С повече от него са единствено Рафаел Надал (33) и Новак Джокович (32). Федерер затвърди доброто си представяне през пролетта, след като в Индиън Уелс игра финал, но загуби от Доминик Тийм.


Победата е шеста за швейцарския ветеран над Иснър в общо осем срещи. Двамата се срещнаха за пръв път от 2015 г., когато американецът победи Федерер на мастърса в Рим.

През 2019 г. Федерер вече има две титли, след като спечели надпреварата и в Дубай в края на месец февруари.

С класирането си за мача за титлата Федерер записа поредните две исторически постижения в знаменитата си кариера. Той подобри рекорда за най-много финали в сериите "Мастърс". Швейцарецът вече има 50, като изпревари с един Рафаел Надал.

Освен това Федерер стана най-възрастният финалист в историята на турнира в Маями. Маестрото, който на 8 август ще навърши 38 години, подобри рекорда на Джими Конърс. През 1988 г. американецът участва в мача за титлата на 35-годишна възраст.

Първият сет продължи само 28 минути, като публиката в Маями нямаше много възможност да наблюдава тенисистите. Федерер даде един гейм на Иснър, като равенство нямаше. Срещата започна с пробив на сметката на Маестрото в един маратонски гейм. Пробивът беше затвърден преди да се стигне и до гейм на сметката на шампиона от 2018 г.

Това беше единственият гейм за Иснър за дългъ период. Федерер спечели следващите четири, правейки нови два пробива, за да затвори сета с 6:1. В първата част Федерер загуби само една точка на свой сервис, като буквално не оставяше Иснър да разгърне играта си.

Маестрото записа само един ас, но от другата страна на мрежата Иснър направи две двойни грешки, които не бяха компенсирани от четирите му аса.

Вторият сет започна по същия начин, както завърши първият - с гейм на нула за швейцареца. Той го направи общо в четири поредни свои подавания и поведе с 2:1 във втория сет. За сметка на това Иснър имаше много големи проблеми в подаванията си, защото Федерер връщаше всичко.

В крайна сметка постепенно Иснър намери отговор на играта на Федерер и поне не губеше своите подавания, което доведе до движение на резултата гейм за гейм. Два пъти американецът имаше проблеми с физическото си състояние, искайки медицински таймаути. Първоначално му беше направен масаж на глезена, след което лекар му даде и обезболяващи при резултат 5:4 в полза на Федерер, когато Иснър трябваше да сервира за оставане в срещата.

Американецът все пак остана на корта, за да покаже уважение към съперника си и турнира, но Федерер нямаше проблеми да пробие и да грабне титлата.

Дневник