Десетки хиляди испанци се събраха в Мадрид на протест срещу обезлюдяването на провинциалните райони, предадоха "Асошиейтед прес" и ДПА. Протестът под лозунга "Бунтът на изпразнена Испания" беше организиран от групи от провинциалните райони на южната европейска страна.

В момента 90 на сто от населението е концентрирано в 30 на сто от територията на Испания, предимно в Мадрид и крайбрежните райони. Останалите 10 на сто от хората са разпръснати из огромна територия. По данни на правителството в около 48 на сто от общините населението е под 12.5 души на квадратен километър. ЕС определя това като ниска плътност на населението и опасност от обезлюдяване. Хиляди селища са изоставени, някои от тях са обявени за продан.

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Равенство за селата и градовете" и "Испания има нужда от провинциалния живот!" Според организаторите в протеста са се включили 100 хил. души. Градските власти оценяват броя им на около 50 хил.

В петък правителството обяви, че ще се бори срещу обезлюдяването с пакет от мерки. Стратегията включва подобряване на интернет достъпа и създаване на нови работни места.

На предстоящите на 29 април парламентарни избори провинциалните райони може да изиграят решаваща роля за евентуално оставане на социалистите на власт. Испанската избирателна система дава по-голяма тежест на по-слабо населените райони, отбелязва АП.

БТА/Дневник