Сухопътните сили на САЩ са започнали отново да използват известна от времената на студената война стратегия за внезапно прехвърляне на части зад граница, за да изненадват противника с непредвидимо придвижване на войски. Това е част от т.нар. динамично използване на силите и вече е прилагано в края на март с мигновено изпращане на бойна част в Полша.

Това разказва Stars and Stripes, едно от изданията на министерството на отбраната на САЩ. "Това ще се случва редовно, за всеки от съперниците ни и навсякъде по света. Ще бъде непредсказуемо. То е положително за националната ни сигурност и засяга изключително сдържането на противника и бойната готовност на армията", коментира ген. Джон Гронски, зам.-командващ частите на Националната гвардия на САЩ в Европа

В статията се описва как пехотинци са били насред учебни стрелби в Тексас, когато щабът заповядва 1500 от тях веднага да заминат за Полша. Седмица по-късно те са с цялото си оборудване и въоръжение на полигона Дравско Поморские в Западна Полша по същия начин, по който се действаше с мобилизиране без предупреждение по времето на бившия СССР.

За USAREUR - командването в Европа, това е кулминацията на продължаващи от 5 години насам усилия за възстановяване на американското присъствие в Европа, което бе силно ограничено след края на студената война.
Ключовият момент за този поврат е анексирането със сила на Крим от Русия през 2014 г. и нуждата да се подсили източният фланг на НАТО. Ген. Гронски коментира, че завръщането в Европа е станало само година след като през 2013 г. е бил изтеглен последният американски танк.

Досега американските части използваха ротация - смяна през не повече от 6 месеца, която се планира месеци и години преди това. Операцията от март 2019 г. е тествала много по-бързо разгръщане и способността на военните да го изпълнят, независимо къде са и какво правят.

Пехотинците са пристигнали в Европа на 19 март и ще останат в Полша до средата на април. Те използват въоръжение и оборудване от складове в Холандия. "Все едно продължаваме стрелбите от там, където сме ги спрели за малко преди дни. Само че на другия край на света", казва един от командирите.

Но проф. Джон Дени от Военния колеж на сухопътните сили на САЩ коментира, че това е една много малка крачка напред и следващата трябва да е внезапното прехвърляне на много по-голяма бойна част с въоръжението ѝ - например цяла дивизия. Той напомня, че стратегията, използваща предварително заредени бази и складове, е от времето на студената война и днес е доста несигурна предвид развитието на оръжията с прецизно насочване. "Знаем, че руснаците напреднаха доста. В най-лошия сценарий едно от първите неща, които биха направили, е да ударят такива складове и погреби."

Дневник