Европейската комисия е изненадана да установи, че 12 години след приемането на България в ЕС страната все още не е способна да извърши реформи. Това отбелязва българският евродепутат Светослав Малинов (Демократи за силна България/Европейска народна партия) в интервю за блога EUelectionsBulgaria.com. "Първоначално се мислеше, че реформите ще отнемат 2-3 години и затова България бе приета в ЕС. Никой не очакваше, че 12 години по-късно ще продължаваме да сме под мониторинг", коментира Малинов.

Според него мониторинговият механизъм се е провалил, защото еврокомисията е неспособна да принуди дадена държава членка да извърши необходимите реформи. "Сега този механизъм е унизителен за България, но той е унизителен и за Европейската комисия. Всеки доклад ни напомня, че комисията не може да направи нищо и българите са свикнали с това", подчертава евродепутатът.

По думите му настоящият механизъм трябва да бъде заменен с по-стриктен, а наблюдението на върховенството на закона трябва да бъде по-ефикасно. Новият механизъм трябва да принуждава България под заплахата от санкции да прави определени неща в определени случаи. Само тогава ще има ефект, допълва Малинов.

Темите в следващия европарламент

В следващия Европейски парламент ще има активна работа във финансовата сфера – банковия надзор, банковия съюз и еврозоната, отбелязва Малинов. Той смята, че българите не са толкова запознати с тези теми, и се надява, че те ще станат по-ясни за обществото. По думите му много българи се чудят какво ще се случи, след като страната приеме еврото.

Европейският парламент ще работи за създаването на много по-силен банков съюз с по-стриктна позиция към страните, които нарушават финансовите правила, преди всичко що се отнася до прекомерния дефицит, което е положително за България, отбелязва Малинов.

Той очаква също така да бъде постигнат консенсус за миграционната политика. Необходим е ясен механизъм за подкрепа на най-засегнатите от кризата с мигрантите държави и трябва да е ясно какво и как ЕС може да направи, допълва евродепутатът.

"Българският приоритет е за по-бърза интеграция на Западните Балкани, или нека го кажем направо – за бързата интеграция на Северна Македония", коментира още той.

Малинов прогнозира, че националистите и популистите в следващия Европейски парламент няма да бъдат повече като брой. Според него тези партии са в отстъпление и няма да могат да направят нищо, за да спрат развитието на Европа.

Дневник