До май 2019 г. в цялата страна чрез териториалните статистически бюра се провежда анкетно проучване сред домакинствата „Статистика на доходите и условията на живот“, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Шумен.

В област Шумен изследването включва 221 домакинства, от 28 населени места. От тях - 8 града - Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Каолиново, Каспичан, Плиска и Върбица и 20 села, сред които Тодор Икономово, Венец, Осмар, Янково, Маломир, Ивански, Салманово, Браничево, Златар, Сушина, Никола Козлево и други. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, с клетвена декларация са задължени да пазят в пълна тайна получената информация. При посещенията си те ще се легитимират със служебни карти и ще попълват два типа въпросници - за домакинството и индивидуален, с който се обхващат членовете на домакинството на 16 и повече години, уточниха от ТСБ.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз, с обща цел да установи доходите на домакинствата и условията на живот в отделните страни. Данните са основен източник на информация за сравнителен анализ на бедността и социалната изолация за всички европейски държави.

ШУМ.БГ